На Кам’янеччині внаслідок діяльності кар’єру руйнуються житлові будинки

7 Червня 2016 12:33
mns.gov.ua

mns.gov.ua

Жителі Гуменецької територіальної громади вдруге за останній місяць планують вийти на пікет проти діяльності  товариства з обмеженою відповідальністю «Укрпром-буд». Все через те, що під час видобутку каміння в кар’єрі, розташованому поміж сіл Вербка та Привороття-2, працівники застосовують потужні вибухові речовини. В результаті вибухів у мешканців прилеглої зони руйнуються як житлові, так і господарські будівлі.

Про це йдеться в сюжеті Громадського телебачення Podillya TV.

«Будинок руйнується зі всіх сторін, – скаржиться мешканець Привороття Володимир Крушановський, – і все це протягом останніх двох років. Від тоді, як почали активно застосовувати вибухові пристрої».

Вперше селяни вийшли на протест 5 травня після чергового потужного вибуху, від якого тріщини поділили кілька будинків навпіл, а каміння залітало аж в присадибні ділянки. Пікет тривав майже тиждень і людям таки вдалось припинити підривну діяльність підприємства.

Раніше, під час вибухів, людей  виводили з зони ризику, однак нове керівництво не попереджає про проведення підривних робіт. Селяни переймаються не лише за своє майно, а й за здоров’я та життя дітей, які полюбляють проводити час в межах небезпечної зони.

Місцеві мешканці вимагають в дирекції товариства надати їм карту з планом розробки кар’єру, однак «Укрпром-буд» на поступки у наданні інформації не йде, посилаючись на комерційну таємницю. Поміж тим селяни скаржаться і на те, що в криницях зникла вода. Все це вони пов’язують з діяльністю «Укрпром-буду».

Мешканці сіл також нарікають на бездіяльність керівництва тергромади у вирішенні цієї проблеми. Кажуть, на зустріч їм ніхто не йде.

Керівництво новоствореної адміністративної одиниці стверджує, що жителі до них навіть не зверталися. Вони визнають, що проблема кар’єру має місце, однак відхрещується від неї, мовляв, ми дозвільної документації не надавали і зробити нічого не можемо. При цьому лише повторюють обіцянки підприємства про те, що все буде гаразд.

Директор «Укрпром-буд» відмовився показати карту розробки кар’єру, при цьому переконливо стверджував, що усі питання з жителями прилеглих сіл підприємство вже владнало і навіть заключило договір. Однак вказати, з ким був укладений договір і як вирішилась проблема пан Пасічник не встиг – у нього з’явилися нагальніші справи.

А поки дирекція товариства правдами і неправдами намагається владнати всі питання – жителі Вербки та Привороття готують наступний пікет. Кажуть, не відступлять, поки не побачать усієї документації і не переконаються, що в майбутньому з боку кар’єру на них не звалиться чергова проблема.