10 нових важливих правил футболу

9 Червня 2016 11:34
khmelnytsky.com.ua

khmelnytsky.com.ua

Правила гри у футбол реформують уперше за 130 років. Мета — зробити цю гру ще привабливішою. 95 нових правил набули чинності з першого червня.

Зміни, однак, стосуються здебільшого деталей, інформує DW.COM.

Пенальті

Згідно з новими правилами, якщо гравець, який буде виконувати пенальті, зупиниться перед ударом або удар неочікувано виконає інший гравець з його команди, то суддя призначить вільний удар для команди суперника. Гравець, який бив пенальті, може бути покараний жовтою карткою. Але тепер воротаря теж можуть покарати жовтою карткою, якщо він почне рухатися з лінії воріт занадто рано.

Потрійне покарання

Дискусія щодо потрійного покарання у вигляді пенальті, вилучення з поля та дискваліфікації (пропуску наступного матчу) за «фол останньої надії» тепер у минулому. Тепер, якщо порушення відбулось у штрафному майданчику, арбітр на власний розсуд вирішуватиме, діставати чи ні червону картку. Наприклад, якщо захисник порушив правила, намагаючись дотягнутись до м’яча, може бути досить і жовтої картки.

Вилучення з поля

Згідно з новими правилами, суддя може показати червону картку навіть до початку гри, а не як раніше — під час гри, у перерві або після фінального свистка. Щойно суддя вийшов на поле, він одразу може карати вилученням. В такому випадку команда гравця, який отримав червону картку, все одно має право розпочати гру з одинадцятьма гравцями.

Перерва для надання медичної допомоги

Необхідна медична допомога, але тривалістю не більше 20 секунд, тепер може бути надана гравцю на полі. Раніше гравцям для цього треба було залишати поле, а потім чекати дозволу рефері, щоб повернутися у гру.

Розіграш м’яча

Розігруючи м’яч у центрі поля, більше не треба обов’язково пасувати вперед, тепер м’яч можна віддати вбік або навіть назад на голкіпера.

«Стінка» на «стінку»

«Стінка» від атакуючої команди — цей тактичний прийом, до якого вдавалися під час пробиття штрафного удару, тепер під забороною. Після запровадження нових правил поряд зі «стінкою» команди, що обороняється, не може стояти ще одна «стінка» з гравців атакуючої команди, яка звужуватиме зону видимості для воротаря.

Перерви «на воду»

Перерви для того, щоб гравці могли попити води під час сильної спеки залишаються в рамках правил, але тепер судді зможуть компенсувати ці зупинки додаванням часу до гри.

Вкидання м’яча

За неправильне вкидання раніше особливо не карали. Але тепер за цим знову пильнуватимуть. Згідно з новими правилами, вкидання повинно виконуватись обома руками з однаковою силою — підкручування м’яча більше не дозволяється.

Гра без взуття

Досі бити по м’ячу без взуття було заборонено. Тепер, якщо гравець загубить взуття під час матчу, він може продовжувати грати босоніж або у шкарпетках до наступної зупинки гри. Те саме стосується і футбольних щитків.

Нижня білизна

Картаті, смугасті та неонові труси для футболістів відтепер під забороною. Дозволена лише нижня білизна кольору форми.