Або субсидії, або пільги – що змінилося у нарахуванні допомоги населенню

10 Червня 2016 15:37
vsim.ua

vsim.ua

Житлові субсидії надаватимуть по-іншому. Йдеться про законодавчі  зміни, що  стосуються і оформлення відповідних документів, і  обчислення сукупного доходу сімей, а також строків призначення державної допомоги.

Насамперед законодавчі зміни у соціальній сфері стосуються так званих пільговиків. Адже відтепер субсидії на оплату комунальних послуг будуть нараховуватися без урахування пільг. Тож власники житла будуть визначати, що їм вигідніше: користуватися пільгами чи  одержувати субсидії.

У відділах соцзахисту краю розповідають: пільговики вже звертаються із відповідними заявами. Проте поки що тут спокійно. Чергову хвилю збільшення кількості відвідувачів очікують восени, коли жителі області отримають рахунки за природний газ за новими тарифами.

Щодо оформлення документів на субсидію, то тепер краяни зможуть декларувати доходи, інформації про які немає ані у фондах соцстрахування, ані у фіскальній службі. Йдеться, в основному, про нелегальні заробітки. Крім того, відповідну заяву та декларацію про доходи і майно можна буде направляти електронною поштою. Щоправда, за наявності у клієнта цифрового підпису. Змінився і порядок обчислення сукупного доходу родини, яка претендує на субсидії. Зокрема, відтепер сюди не враховуватимуть одноразові допомоги та винагороди.

Якщо при обчисленні сукупного доходу дотепер за працездатною особою, яка ніде не працює, рахували один прожитковий мінімум, то тепер законодавець збільшив цю норму вдвічі.

А от студентам стаціонару, котрі не отримують  стипендії, та безробітним рахуватимуть по одному прожитковому мінімуму. Строк призначення житлової субсидії визначається з місяця звернення до закінчення опалювального сезону, але не більше як за 12 місяців.

Не слід забувати і про обов’язок повідомляти органи соцзахисту про зміни у складі зареєстрованих жильців оселі. А ще – про  покупки вартістю понад 50 тисяч гривень. В останньому випадку клієнт втрачає право на житлові субсидії. Щоправда не назавжди. Через рік така родина знову може звертатися за допомогою держави. А ще соціальні працівники переконують – є винятки, коли цілком можливе призначення субсидії попри встановлені норми і правила.