У Хмельницькому може з’явитися комплекс з виробництва електричної енергії на основі твердих побутових відходів

10 Червня 2016 13:36

gaztrubaХмельницька міська рада готується до проведення концесійного конкурсу на право будівництва та експлуатації комплексу для виробництва електричної енергії шляхом збору та утилізації звалищного газу з полігону твердих побутових відходів у місті.

Про це зазначено у проекті рішення, який виноситься на сесію міськради.

Згідно з експертними висновками, на хмельницькому полігоні твердих побутових відходів можна гарантовано реалізувати проект з сумарною встановленою потужністю від 1000 кВт (продуктивність у 2016 році) до 1400 кВт (продуктивність у 2020 році). Кількість біометану, що утворюється на полігоні, становить приблизно 600 м. куб/год.

Реалізовувати електроенергію з полігонного біогазу передбачається за “зеленим” тарифом 306,94 коп./кВт·год. (Постанова No1349 від 30.04.2015 р. «Про встановлення «зелених» тарифів на електричну енергію» Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), а теплову енергію в перспективі доцільно використати для місцевих потреб, наприклад в технологічному процесі сортування відходів, високотемпературне знищення небезпечних відходів, для опалення господарських будівель полігону ТПВ тощо.

Орієтовна вартість проекту з будівництва комплексу з виробництва електричної енергії становить 2,8 млн. дол. (з виробництвом вугликислого газу).

Крім того, місцева влада хоче доручити комунальному підприємству «Спецкомунтранс» здійснити поділ земельної ділянки площею 8,88 га на Проспекті Миру, 2, що знаходиться у користуванні підприємства з 1996 року (мається на увазі, полігон відходів).

Довідка НГП. Полігон твердих побутових відходів (ТПВ) міста Хмельницького, розташований в 2 км від міста, був ведений в експлуатацію в 1956 році. На сьогоднішній день на полігоні розміщено більше 4,5 мільйона тонн ТПВ. Полігон працює в режимі перевантаження, потребує невідкладної санації та рекультивації і є потужним джерелом утворення біологічного газу звалищ.