Екологічна діяльність Громадської ради при Хмельницькій ОДА вплинула на рішення Європейського союзу

14 Червня 2016 10:34

adm.km.ua

adm.km.ua

7 червня цього року  Європейський союз відмовив корпорації «Монсанто» у новій ліцензії на її провідний продукт, пестицид “гліфосат”.

У цьому рішенні є й краплинка активності Громадської ради при Хмельницькій ОДА (першого скликання), що послідовно пропагувала органічне виробництво на противагу застосуванню пестицидів, а також місцевих осередків Українського товариства охорони природи та ВЕГО МАМА-86, які є активними учасниками  мережі боротьби з пестицидами.

Перший голова Громадської ради при Хмельницькій ОДА Юрій Резніков зазначає: «Ми знаємо, що сила суспільства вже здобувала перемогу над лобізмом хімічних гігантів, але щоб гарантувати перемогу, нам потрібно було зробити цю кампанію проти гліфосату найбільшу в історії.

Ми всі піддаємося ризику. І це не просто загроза для нашого здоров’я: промислове сільське господарство, яке працює на хімікатах, виробляє третину парникових газів, і руйнує екосистему, яка забезпечує існування життя на Землі. Чим швидше ми припинимо використання гліфосату, тим краще. Нарешті громадянське  суспільство добилось цього. Європейський рух став грати ключову роль в одній з найважливіших битв нашого часу.

Передбачалося, що продовження ліцензії на гліфосат буде простою формальністю і вирішиться за зачиненими дверима, але наша масова петиція, десятки тисяч дзвінків, листів і твітів чиновникам ЄС , а також громадські протести зробили неможливе можливим.  Ми зіткнулися віч-на-віч з однією з наймогутніших компаній в світі. Гліфосат – наріжний камінь хімічної імперії «Монсанто», щорічно приносить їй мільярди. Тому важливим було домогтися, щоб для єврочиновників, дотичних до прийняття рішень,  питання  безпеки суспільства стало вище питання прибутків.  Вигравши  в Європі, громадянське суспільство  не тільки показала Світові можливість жити без гліфосату, але і кинуло виклик абсурдній системі схвалення хімікатів, а також нанесло  удар по корпораціях, що підкоряють собі демократичні інститути влади. Це покладе початок змінам в сільському господарстві по всьому Світу. Прийшов час змінити хід подій!

Спокійна, послідовна, розсудлива  діяльність членів Громадської ради при Хмельницькій ОДА (першого скликання), як частини Європейського громадянського суспільства, отримала потужний  результат та моральне задоволення.  З чим усіх і вітаю!!!»

Нагадаємо, що гліфосат  має геномодифіковане коріння,  широко застосовується і на території Хмельницької області у боротьбі з бур’янами  не лише агропідприємствами, а й громадянами на присадибних ділянках.