У Меджибожі палац ХVІ ст. відреставрує київська фірма зі статутним фондом 9 тис. грн

17 Червня 2016 14:33

Державний історико-культурний заповідник “Межибіж” акцептував пропозицію щодо реставрації палацу ХVІ ст. (пам’ятка архітектури національного значення охор.№764/1) в смт Меджибіж Летичівського району.

Загальна вартість робіт становить 4,1 млн. грн, повідомляється у “Віснику державних закупівель”.

Переможцем торгів стало київське ТОВ «Уютный дом». Протягом 2016 року ця фірма повинна встановити підтримуючі металеві ферми вздовж внутрішнього дворового фасаду Палацу, що унеможливлює подальше руйнування та падіння стіни; влаштувати тимчасове перекриття над Палацом і таке інше.

Єдиним конкурентом на тендері виступило товариство з обмеженою відповідальністю «Реставраційна проектно-виробнича майстерня «Відродження» (Київ), пропозиція якого була вищою на 9,8%.

Засновниками ТОВ «Уютный дом» є Петро і Тетяна Карпенки та Сергій Тарковський. Статутний фонд фірми становить 9375 грн.

Як писав НГП, за підрахунками директора Державного історико-культурного заповіднику «Межибіж» Олега Погорільця, на реставрацію усієї фортеці потрібні десятки мільйонів гривень.

Нагадаємо, що 23 грудня 2014 року впала вся бічна стіна палацу – пам’ятки архітектури XVI століття. В гостро-аварійному стані перебуває частина (5-7 метрів) передньої стіни палацу, яка також може впасти з дня на день.

Фото з сайту “Музейний простір”

Фото з сайту “Музейний простір”

Довідка НГП. Межибізька фортеця внесена до Державного реєстру національного культурного надбання України як пам’ятка фортифікаційної архітектури XVI ст., виконана у стилі Ренесанс.

З 2001 року пам’ятка має статус державного заповідника.