Влада щодо науки діє за принципом: ні реформ, ні грошей

17 Червня 2016 10:36
Протест

hromadskeradio.org

Реакція науковців на ситуацію, що склалася в цій галузі, – цілком зрозуміла і правомірна. Адже нинішня влада свою доктрину стосовно науки сформулювала за принципом: ні реформ, ні грошей.

Так лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко прокоментував вчорашні протести науковців у Києві.

На його думку, традиційний підхід державної політики у сфері науки (нічого не змінювати та фінансово утримувати нинішню управлінську модель і систему роботи) є неправильним, неефективним і неперспективним. Водночас влада нічого не запропонувала і з погляду адекватної реформи галузі науки, зауважив М. Томенко.

«Тому нинішня ситуація виглядає таким чином: академічні інститути фантастично відірвані від вузівської науки, від запитів ринку праці. Занадто складна процедура фінансування нових проектів спонукає до масового виїзду молодих вчених за кордон. В цей же час радикальне скорочення фінансування науки без проведення реформ є найгіршим сценарієм,що остаточно знищує цю галузь», – вважає Томенко.

«Нинішній сценарій, якщо він не буде змінений, призведе до того, що молодь і далі буде поповнювати лави наукових чи дослідницьких центрів інших країн світу, а старше покоління в Україні буде за мізерну зарплату або на півставки приходити в свої інститути і допрацьовувати до пенсії», – зауважив він.

«Отож, в цілому підтримуючи необхідність належного фінансування науки, цілком зрозуміло, що без системного підходу до її реформування, до створення умов для того, щоб молоде покоління вчених працювало в Україні, а їхні винаходи і розробки ставали потрібними українській економіці, – годі сподіватися на те, що наука виживе в нашій державі», – підсумував М. Томенко.