Корисні властивості чорниці

19 Липня 2016 13:30
чорниці

sazhaemvsadu.ru

Вважається, що запаси ягід чорниці в Україні доволі значні, загальна площа чорничників становить біля 40 тисяч га. Лише на Поліссі щорічно можна заготовити в середньому до 30 тисяч тон ягід.

Плоди чорниці містять вуглеводи (5,3 – 7,4%): глюкоза, фруктоза, сахароза, пектин; органічні кислоти (0,90 – 1,28% ): лимонна, молочна, щавлева, яблучна, янтарна; вітаміни: А, В, С, РР, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, каротин; ефірну олію, сполуки марганцю і заліза. Вміст аскорбінової кислоти становить до 250 мг/<span style=”white-space:nowrap”>100 г.

До складу плодів чорнициці входять також такі макроелементи: калій — 0,12-0,87%, кальцій – 0,098-1,12%, фосфор – 0,125-0,286% та мікроелементи: бром – 1,12-10,5 кг/мг, мідь – 329 – 3120 кг/мг, йод – 0,126-0,298 кг/мг, марганець – 41,4-177 кг/мг, цинк – 10,4-31,4 кг/мг.

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список із 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чилі, броколі, цибулі та крес-салату знайшлося місце і чорниці. Регулярне вживання таких продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки усі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.

Отож, давайте знайомитися з корисними властивостями чорної лісової диво-ягоди!

Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору. Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо у сутінках. Можна їсти чорницю свіжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. З неї роблять ліки та краплі для очей.

Звичайно, чорниця, як і усі інші фрукти, має максимум користі при мінімумі калорій. Чорнична дієта забезпечить за три дні — мінус 1-2,5 кг. Все залежить від того, скільки зайвої ваги у вас є. За умови розумного та здорового харчування триденна чорнична дієта може стати непоганим початком боротьби із зайвими кілограмами.

Чорниця, мабуть, одна з небагатьох рослин, в яких присутня така велика кількість сильних антиоксидантів. Одним з них є речовина мелатонін. Це гормон, який виробляється шишкоподібною залозою і бере участь в регуляції багатьох процесів організму, є антидепресантом і протистоїть утворенню ракових пухлин, покращує адаптивні та імунні функції організму. Але найкраща його властивість — здатність уповільнювати процеси старіння, отож чорниця чинить ще й омолоджуючий ефект.

Усім відомо, що чим молодший у людини мозок, основною функцією якого є регулювання усіх видів обміну в організмі, тим молодший і сам організм. Виявляється, чорниця здатна збільшувати у мозку кількість дофаміну — сполучення, що регулює найважливіші процеси мозку. Збільшення дофаміну сприяє виробленню гормону росту, який відповідає за поновлення та омолодження усіх клітин організму.

Дослідження показали, що чорниця — дієвий засіб для лікування цукрового діабету.Для цього використовують також листя рослини, самостійно або у зборі. Чорниця знижує рівень цукру в крові, покращує функцію органів і залоз, допомагає запобігти розвитку ускладнень при цукровому діабеті.

Цікавою властивістю цієї ягоди є і те, що у сушеному вигляді вони чинятьантибактеріальну дію на організм і добре допомагають при розладі шлунка.

Чорниці також мають протианемійну властивість, вони надзвичайно корисні людям, хворим на малокрів’я, ревматизм, шкірні захворювання, а також тим, хто має каміння в нирках.

Чорницю активно використовують у харчовій промисловості для виробництва сиропів, соків, морсів, повидла, варення, мармеладів, наповнювачів, харчових барвників. З ягід чорниці роблять плодово-ягідне вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний колір.

За матеріалами з сайту organic.uа та megasite.in.ua