Сонячний удар: Як правильно надати допомогу (ВІДЕО)

22 Липня 2016 14:37
Якщо при тепловому ударі вчасно не вжити необхідних заходів, наслідки можуть серйозно вплинути на стан здоров’я людини і викликати такі важкі захворювання, як інсульт або інфаркт, в деяких важких випадках навіть призвести до смерті людини.

Перш за все, кожна людина має усвідомити наступне: тепловий, або сонячний, удар – це не просто перегрів на сонці, це серйозне ураження організму людини в результаті порушення теплообміну і, як наслідок, збій в роботі судинної системи. Тому є необхідність якомога більшій кількості громадян ознайомитись з основними правилами: по-перше, як розпізнати, що у людині, що знепритомніла, стався саме тепловий удар, по-друге, що робити, щоб надати першу життєво необхідну допомогу постраждалому. За консультацією журналісти «Марічка NEWS» звернулися до Голови міської організації Товариства Червоного Хреста України Василюк Ольги Пантеліївни.

Ольга Пантелїївна, які ознаки теплового удару можна розпізнати з першого погляду? І які дії повинні бути необхідними перш за все від очевидців, за умови, що жодного медика поблизу не має?

♦ Що таке тепловий удар, або перегрівання організму, і що перш за все треба робити в таких випадках. Перш за все, треба негайно забрати людину від впливу сонячних променів і перенести її в тінь. Бажано – в прохолодне приміщення. Ще краще, якщо в цьому приміщенні буде знаходитись кондиціонер або вентилятор. Треба зауважити, що кондиціонером зловживати не можна, щоб не завдати шкоди переохолодженням.

Обов’язково постраждалого треба положити, тобто завдати тілу горизонтального положення. Під ноги необхідно щось підкласти, щоб вони були трохи заввишки голови, для цього можна використовувати, наприклад, сумку. І негайно почати обливати потерпілого холодною водою.

В таких екстрених випадках, якщо ми говоримо про першу швидку допомогу, бажано, щоб хтось залишався біля потерпілого – переносив його в тінь, укладав, а хтось в цей момент приніс холодної води. Можна водою просто обливати – це якщо води кілька відер. Якщо ж води не багато, нею можна заповнити звичайні пусті пластикові пляшки і прикласти на 20 хвилин в ті міста тулуба, де близько розташовані великі судини, артерії – пахви, шія, потилиця, пах, живіт. До речі, саме такий спосіб рекомендує доктор Комаровський.

Які симптоми перегрівання? Це запаморочення, мелькання «мушок» перед очима, зупинення потовиділення, підвищення температури тіла та артеріального тиску.

Ольга Пантеліївна, чи існує так звана група ризику, тобто чи можна сказати, хто з людей найбільше ризикує отримати тепловий удар, безконтрольно знаходячись на сонці?

-Так, це, в першу чергу, маленькі діти і люди похилого віку. Повторюю, тепловий удар дуже небезпечний можливими важкими для здоров’я наслідками, бо призводить до інсультів, інфарктів, гіпертонічної кризи. Якщо своєчасно не надати необхідну допомогу, розвивається шоковий стан, а далі наслідки можуть бути фатальними.

Тож бажано всім, а групам ризику – особливо, слід уникати довгого перебування на відкритому сонячним променям місцях, не займатися в спеку фізичною працею, носити з собою пляшку чистої питної води і пити її постійно невеличкими ковтками. Особливе попередження для любителів кави: каву в спеку вживати не можна! Бо кава прискорює виведення з організму рідини, в свою чергу, зневоднення тканин порушує режим потовиділення, зростає температура тіла – як слідство, в такому стані вірогідність настання сонячного удару значно збільшується.  Тож якщо хочеться саме тонізуючого напою – холодний чай.

Якщо такий випадок відбудеться на пляжі, можна, напевно, людину просто підтягнути до води? Все ж таки річка…

♦ Ні. По-перше, вода в спеку біля берега не холодна, десь близько 30 градусів. Коли я говорила про необхідність застосовувати холодну воду для обливання потерпілого, я мала на увазі дуже холодну воду, майже крижану. По-друге, ви забуваєте головне правило надання допомоги при тепловому ударі – якомога швидше перенести людину в тінь. Бачили жіночок, котрі ходять з віялами в спеку? Саме такими штучними віялами (наприклад, газета чи рушник) необхідно обвіювати людину широкими рухами.

Якщо людина не втратила свідомості, треба давати багато рідини пити. Найкраще – злегка підсолену воду. Є також спосіб крім солі добавляти в воду цукор.

Щодо швидкої допомоги. Якщо людині надали необхідну допомогу і їй стало легше, можна вважати, що все обійшлося і надалі наша опіка не знадобиться?

♦ Дуже хочеться, щоб всі люди усвідомили важливу річ: в будь якому випадку, якщо стається така ситуація, що людині зле, треба негайно викликати швидку. Ви продовжуєте надавати людині допомогу, обливаєте її водою, ховаєте в тінь, обертаєте на праву чи ліву сторону тулуба, якщо виникає нудота та блювота, але швидка вже має їхати до потерпілого. Ніхто крім лікарів-професіоналів не в змозі виявити, чи може є загроза інсульту чи інфаркту. В такому випадку людина потребує негайної госпіталізації.

Взагалі всім подолянам бажаю міцного здоров’я і головне – вміння і бажання його цінувати і берегти.