15 серпня: це цікаво знати

15 Серпня 2016 14:39
квіти

photo.i.ua

Лідер не той, хто йде попереду, а той, за яким ідуть.
Юрій БЕРЕЗА

15 серпня тривалість дня вже на 2 години менше у порівнянні з 22 червня, днем літнього сонцестояння.

З 15 серпня селяни колись починали косити отаву, про яку говорили: «З’явилась отава – для сіна прибава».

У цей день відзначається перенесення із Єрусалиму до Константинополя мощів первомученика Стефана (Степана). Степан вважається покровителем коней. Наші пращури помітили, яка погода на Степана — такий і вересень буде. А по тому, які дні 15-19 серпня, визначали погоду на вересень-січень.

За церковним календарем 15 серпня вшановують день пам’яті перенесення мощів Первомученика Стефана і продовжується Спасівка, тобто, Успенський піст.

Також за церковним календарем 15 серпня вшановують праведників Никодима, Гамаліїла і сина його Авіва, блаженного Василія, священномученика Стефана.

Іменинниками 15 серпня є:

Василь, Никодим і Степан.

15 серпня відзначають:

День археолога

15 серпня народились:

1819 — Григорій Ґалаґан, громадський діяч, українофіл, меценат, представник відомого козацько-старшинсько роду Ґалаґанів. У родовій садибі в Сокиринцях створив своєрідний центр українського культурно-господарського руху. Засновник Прилуцької чоловічої та жіночої гімназій, ремісничих училищ, колегії Павла Галагана у Києві, що стала одним із провідних навчальних закладів того часу.

“Пройдімося просторим садибним парком: його прикрашають альтанки, павільйони, мавзолеї, мости. Увійдімо в будинок: його зали заповнені старовинними предметами меблів, портретами, зброєю; вітрини переповнені фарфором, сріблом. …За всієї маси мистецьких скарбів, якими володіють Сокиринці, вони зберігаються, одначе, в ідеальному порядку. Будинок, парк, усі колекції, все має на собі відбиток турботливого — більше! любовного ставлення до старовини рідної й мистецької. От якби так зберігалося багато наших маєтків, що гинуть у глушині…”. (Георгій Лукомський про садибу Георгія Галагана в Сокиринцях)

Події 15 серпня:

1649 — Під Зборовом козацька армія Богдана Хмельницького розбила польське королівське військо Яна ІІ Казимира (Зборівська битва).
1795 — у Франції введена нова валюта — франк.
1873 — Відкрито рух поїздів по всій залізничній лінії Київ—Брест довжиною 560 км.[1]
1908 — У Німеччині жінкам дозволено вступати до вузів.
1914 — Офіційно відкритий Панамський канал.
1920 — Польська армія на чолі з маршалом Юзефом Пілсудським розгромила Червону Армію в битві під Варшавою. Ця битва вважається однією з 20 найважливіших битв світової історії.
1932 — При розкопках у Ватикані знайдена давньоримська «Тріумфальна дорога».
1940 — У зайнятій радянськими військами Буковині націоналізована земля і підприємства.
1960 — Республіка Кіпр проголосила свою незалежність.
1990 — Президент СРСР Михайло Горбачов повернув радянське громадянство лауреатові Нобелівської премії в галузі літератури Олександру Солженіцину.
1997 — В Україні засновано орден Княгині Ольги.

Чи знаєте ви, що:

Про військові бази, що стали музеями в Україні
Секретна база підводних човнів у невеликому кримському містечку Балаклава — один з найбільших військових об’єктів, що опинилися покинутими після розпаду СРСР.

З 1961 року під горою Таврос розташовувався комплекс, де зберігалися боєприпаси (у тому числі і ядерні) та проводився ремонт підводних кораблів. У доках бази могло сховатися до 14 субмарин різних класів, і весь комплекс був здатний витримати прямий удар ядерної бомби потужністю до 100 кТ. Кинутий у 1993 році об’єкт розхапали на металобрухт місцеві жителі. І лише в 2002 році на залишках бази підводних човнів був організований музейний комплекс.