9 вересня. День в історії

9 Вересня 2016 11:35
Свята України та світу, історичні події, дні народження видатних особистостей, народні прикмети та дні Ангела – все це у нашій щоденній рубриці.

День тестувальника. Стрімкий розвиток IT-індустрії робить професію тестувальника все затребванішою в Україні. Майбутній тестувальник повинен володіти базовими навичками програмування, адміністрування операційних систем та вміти працювати з базами даних. Процес тестування передбачає використання різних підходів і практик, навіть вимагає застосування дедукції. При цьому важливо вміти правильно комбінувати доступні методи тестування. Проте вивчитися саме цієї професії неможливо в університетах України — тільки на спеціалізованих курсах або самостійно.

День дизайнера-графіка. Неофіційне свято заснували в 2005 році, в п’ятдесятирічний ювілей Володимира Чайки — найтитулованішого дизайнера-графіка, лауреата десятків міжнародних і вітчизняних конкурсів.

Графічні дизайнери займаються, зрозуміло, дизайном. Причому ні текстильний дизайн, ні дизайн архітектурний в їх обов’язки не входить. Поле їхньої діяльності — сторінки книг, газет і журналів, web-сайти та реклама, інтерактивні комп’ютерні програми. Графічні дизайнери розробляють шрифти, макети журнальних сторінок, рекламні модулі, малюють картинки, роблять колажі, оформляють вітрини.

Міжнародний день краси. З 1995 року в цей день у світі особливо вітається все гарне, прекрасне, що приносить естетичне і моральне задоволення. Тому в багатьох містах і країнах саме 9 вересня повсюдно проводяться конкурси краси.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: вшановується пам’ять преподобного Пимена Великого.

В історії  9 вересня:

Історичні події:

1834 — Вперше розпочалися заняття у Київському університеті на першому факультеті новоствореного університету — філософському.

1850 — Каліфорнію прийнято в США як 31-й штат.

1855 — В ході Кримської війни після 349-денної облоги англо-французькі сили захопили Севастополь.

1913 — Київський військовий льотчик Петро Нестеров уперше у світі зробив на літаку «мертву петлю» — одну з фігур вищого пілотажу («петля Нестерова»).

1920 — Створено Київський авіаційний завод.

1944 — Підписано договір між СРСР і Польщею про примусове виселення українців з їх етнічних земель, що увійшли до складу ПНР.

1991 — Проголошено незалежність Таджикистану.

1998 — На посту президента Генеральної асамблеї ООН українського міністра закордонних справ Геннадія Удовенка змінив представник Уругваю Дідьє Опертіті.

2006 — Розпочався космічний політ астронавтки НАСА, українки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.

Народилися відомі люди:

1769 — Іван Котляревський, основоположник нової української літератури.

1897 — Марія Струтинська (літ. псевд. Віра Марська), українська літературна діячка.

1897 — Євген Цісик — стрілець УСС, музикант (скрипка), диригент театрального оркестру, композитор. Написав музику до пісні «Тополя» на слова Т. Шевченка.

1903 — Лев Шанковський (псевдонім — Олег Мартович), український економіст, журналіст, військовий, історик-дослідник, активний учасник повстанської боротьби проти радянських і нацистських окупантів під час ІІ Світової війни, член-основоположник УГВР.

1921 — Анджей Добровольський, польський композитор, народжений у Львові.

1928 — Борис Головко, український художник-оформлювач, заслужений майстер народної творчості УРСР.

1941 – Жанна Прокопівна Ґудзенко,  лікар-педіатр, доктор медичних наук, професор. Народилася в місті Шепетівка.

Померли:

2007 — Василь Кук — останній командир УПА.

Джерело: www.marichkanews.com