Базарну площу у Сатанові віддали територіальній громаді, аби створити Сквер Пам’яті

4 Жовтня 2016 10:32

СатанівРівненський апеляційний господарський суд постановив розірвати договір оренди землі від 10.02.2011 року між Сатанівською селищною радою та ТОВ «Подільська інвестиційна компанія» та зобов’язав останню протягом місяця з дня набрання рішенням суду законної сили звільнити земельну ділянку, передавши її селищній раді в стані , не гіршому порівняно з тим, у якому її одержано.

22

23

Нагадаємо, що Сатанівська селищна рада зверталась до директора ТОВ «Подільська інвестиційна компанія» Миколи Назарчука про розірвання угоди оренди землі площею 0,8477 га та укладення її на нових умовах.

Підставою для цього стало рішення селищної ради «Про створення в смт. Сатанів по вул. Базарна площа, 13 парку «Пам’яті жертв Голокосту», «Пам’яті жертв Другої світової війни». Були проведенні громадські слухання, де за це рішення проголосувало більшість мешканців територіальної громади.

Є ряд архівних документів, котрі свідчать про злочин фашистів у роки Другої світової війни на території Сатанова.

arh

arh1

Є Наказ Міністерства культури України № 701 від 18.08.2016 року що об’єкт культурної спадщини «Залишки підвального приміщення будинку по вул Базарна площа, 13 смт Сатанів занесено до Реєстру як пам’ятку місцевого значення за видом археологія, з присвоєнням охоронного №2778-Хм.

Комісія Міністерства культури України зробила висновок про те, що необхідно встановити пам’ятний знак  загиблим євреям та рекомендувати Сатанівській селищній раді здійснити перенесення ринку, який обслуговувало ТОВ «Подільська інвестиційна компанія» на орендованій землі.

Однак наведенні аргументи відкидались директором ТОВ «Подільська інвестиційна компанія» Миколою Назарчуком. Більше того, у листі до селищної ради, про який уже писав НГП, він говорив про можливий громадський спротив такому рішенню.

Перша судова інстанція стала на сторону ТОВ «Подільська інвестиційна компанія». Однак Сатанівська селищна рада подала апеляцію.

Зрештою, Рівненський апеляційний господарський суд відновив справедливість, повернувши історичну спадщину громаді.