Користь сміху, або Для чого людині почуття гумору?

4 Жовтня 2016 11:30
1004_1

marichkanews.com

Є такий жарт: якщо в людини немає почуття гумору, в неї принаймні має бути відчуття, що в неї його немає. А яке відчуття є у вас?

Справжнє почуття гумору є найкращою психотерапією і взагалі панацеєю від усіляких життєвих негараздів. Звичайно ж, гумор важливий у будь-якій сфері життя, і цінується він завжди високо. Людині, яка володіє такими якостями, як дотепність і почуття гумору, завжди живеться легше. Причому користь полягає не тільки в тому, що їй простіше знайти контакт з оточуючими, а й у тому, що це приносить користь і їй самій, оскільки почуття гумору дозволяє більш спокійно ставитися до будь-якої ситуації, навіть найскладнішої. Саме таке ставлення до життя дозволяє вийти з неприємностей з найменшими психологічними втратами.

Людина, в якої не розвинуте це почуття, ставиться до всього більш прямолінійно та раціонально, що згодом призводить до проблем в адаптації та спілкуванні з оточуючими. Така людина може зарекомендувати себе занудою в будь-якому колективі. Навряд чи в неї буде багато друзів і приятелів. Як наслідок, можуть розвитися тривожний стан і депресія.

Дуже важливо навчитися не сприймати все близько до серця. Психологи впевнені, що з десяти життєвих ситуацій тільки одна заслуговує на пильну увагу і переживання. Спробуйте навчитися бачити в житті тільки хороше, а погане не помічати й відпускати від себе.

Спочатку цей процес здаватиметься вам занадто складним. Однак, підібравши кілька ефективних вправ і набравшись терпіння, ви зможете розвинути почуття гумору і вийти на новий рівень. У першу чергу, займіться формуванням позитивного мислення і навчіться сміятися над собою. Без цього вам навряд чи вдасться добре жартувати. Будь-яку ситуацію приймайте з посмішкою, а жарти, які вам найбільше припали до душі, записуйте в блокнот. При цьому тримайте себе в рамках і не опускайтеся до жартів «нижче пояса», також не слід захоплюватися чорним гумором. Далеко не всі здатні зрозуміти жарти такого рівня. Розвинути почуття гумору допоможуть доступні для кожного вправи.

  • Увімкніть свою уяву і складіть осмислену фразу, слова в якій починаються на одну й ту ж букву. Результат обов’язково викличе посмішку, а вправа розширить рамки вашої уяви.
  • Грайте на контрастах. Це відмінний спосіб пожартувати і при цьому нікого не образити. Наприклад, зустрівши доброго друга в забрудненому одязі, скажіть: «Ну ти й чистюля!» Посміхайтеся і намагайтеся не перетворити легкий жарт на сарказм.
  • Використовуйте афоризми з відомих фільмів і книг, замінюючи слова в них залежно від ситуації.
  • Майже так само складно, як вміти сміятися над собою, – вміти сміятися над проблемами. Адже саме за цю здатність деяких людей так цінують. Коли в родині або колективі складається напружена ситуація, всі тільки й чекають, аби хтось, вміло пожартувавши на болючу тему, «розрядив ситуацію». Навчіться знаходити смішне в сумному – і ви станете незамінним співрозмовником і другом.

Аби розвинути почуття гумору, потрібно пам’ятати, що в житті є дві сторони медалі: одна позитивна, інша негативна, і тільки сама людина обирає, в якому світі вона хоче жити. Якщо для вас важливіше здоров’я і щасливе життя, дивіться на все з позитивної точки зору, і тоді навіть у проблемах і невдачах ви навчитеся знаходити

Джерело: www.marichkanews.com