Коли в Хмельницькому онкодиспансері запрацює сучасний цифровий мамограф?

12 Жовтня 2016 15:30
www.yanamed.com.ua

www.yanamed.com.ua

Наскільки сьогодні важливе для подолян питання захворювання на рак молочної залози, скільки пацієнтів і на якій стадії звертаються до лікарів?  Наскільки  жінки та їхні чоловіки обізнані з цією проблемою? Яка статистика захворювань?  Безпечно чи ні? На ці та інші питання намагались відповісти медики краю, представники громадських організацій, зібравшись за круглим столом.

Онкологи, мамологи,  представники громадських організацій зустрілись аби обговорити  питання боротьби із раком молочної залози. Адже хвороба нині «помолодшала», а лікування дороговартісне. Руку на пульсі тримають і у обласному департаменті охорони здоров’я.

Яків ЦУГЛЕВИЧ, директор департаменту охорони здоровя Хмельницької ОДА:

– Цього року ми з обласного бюджету виділили 4,5 млн. грн. для закупівлі сучасного цифрового мамографа, додатково в 1-му півріччі виділено 3 млн. на закупівлю хіміопрепаратів. Ми виділили 5,5 млн. грн. на перезарядку рентгенрадіологічного обладнання, а також близько 2 млн. виділено на капітальний ремонт на хіміотерапевтичного відділення.

Лікарі стверджують, що своєчасне звернення і лікування у  понад 90% випадків  дає можливість повного вилікування даної хвороби.

Гаррі ДРОБНЕР, мамолог онкологічного диспансеру:

– За останній час в нас трошки зменшилась кількість занедбаних випадків. Але головне те, що необхідно обовязково звернутися при наявності будь-якої патології до професіонала. Перша стадія дає нам можливість повністю вилікувати всіх жінок. У нас мамологічний центр працює під таким девізом: жінка прийшла з молочною залозою, вона з цією молочною залозою має піти до дому. На сьогоднішній день ми робимо всі пластичні операції без винятку, які проводяться в усьому світі. Що нам вдалось досягти: 83% наших хворих отримують комбіноване лікування.  Ми збільшили термін виживання – від 42 до 83, так як в інших країнах світу.

Лікарі працюють дуже добре. Є навіть пластична хірургія.  Проте наголошують, вчасне звернення – це запорука здоров’я жінки.

Гаррі ДРОБНЕР, мамолог онкологічного диспансеру:

– Своєчасне звертання дає можливість зберегти молочну залозу,  зберегти красу, і жіночність всіх жінок.

Головний лікар онкодиспансеру,  Леонід БРИНДІКОВ вважає:

– Я вважаю, що один із таких шляхів – профілактика. Цю профілактику потрібно находити вже на генетичному рівні. Коли ми находимо маленьку пухлинку, ми радіємо, що вона маленька. А коли ми на генетичному рівні знаходимо, то ми будемо думати на генетичному рівні, тут ми будемо думати за медикаменти, які можуть це змінити, і ця пухлина не буде розвиватись. Це буде найбільший крок у  прогресії, в профілактиці раку молочної залози. Статистика на 25 відсотків за 10 років виросла. Тобто  зараз треба бити на профілактику.

Рак – це не вирок. Пані Зоя, власним прикладом переборола це захворювання.

Зоя  СИДОРИШИНА, керівник правління ГО «ДОНА»:

– Саме слово рак для нас – це як вирок. За ці роки, я навчилася жити з цим, допомагати своїм колежанкам. І вважаю, що перш за все треба забути про цей діагноз. Жінка може посперечатися з ним і вижити…

Фахівці запевняють, що  рак – це не вирок.

Джерело: www.odtrk.km.ua