Зміни до обласного бюджету: «Збалансувати «хотєлки» з можливостями»

19 Жовтня 2016 10:42

Володимир ГОРДИНСЬКИЙ

_zmini_do_oblasnogo_byidzhetu__zbalansuvati_hotyelki__z_mozhlivostyami__1_2016_10_18_05_26_38

Вже 20 жовтня обласна рада розгляне більше 60 питань, які сьогодні розглянули на президії. Фото: автора

Хмельницька обласна рада перерозподілить понад 50 мільйонів гривень.

Президія обласної ради розглянула питання, які будуть винесені на чергове пленарне засідання депутатів, яке відбудеться 20 жовтня. Одне з них яке викликало чимале обговорення на президії, – «Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік».

Цим рішенням депутати мають додатково розподілити понад 50 мільйонів гривень, які, здебільшого, з’явилися через перевиконання бюджету. Утім, механізм перерозподіли викликав у деяких депутатів, м’яко кажучи, подив.

«Нам потрібно визначити єдину методику, – заявив депутат Сергій Іващук. – А в нас так – можемо дати на квартиру родині загиблого в АТО, яка мешкає в одному районі, а не можемо додати 200 тисяч гривень на квартиру іншій родині. Має бути якийсь зрозумілий та прозорий підхід».

«Наша комісія – з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин, внесла чимало пропозицій, але я не бачу ніяких змін, – заявив інший обранець – Олег Скринчук. – А в нас було питання – виділяється 750 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію в Сатанів, тоді, коли є якісь нагальні питання. Де ці всі пропозиції? Я їх не бачу. Хто як хоче написав собі й вирішив. Може не потрібні тоді депутатські комісії? Може нам і на сесії не потрібно ходити?»

Ще один депутат – Іван Гончар, взагалі заявив, що бюджетні питання потрібно розглядати на окремій сесії, а не серед десятків інших питань (20 жовтня планують розглянути майже сім десятків питань). Колеги з ним погодилися і, не виключено, що на найближчих сесіях розглянуть подібне рішення.

Суперечки точилися та завершилися виступом керівника Департаменту фінансів Хмельницької облдержадміністрації Сергія Пенюшкевича. «Ще стільки пропозицій депутатів ще ніколи не було враховано, – заявив Сергій Адамович. – Про те практика показує, що чим більше пропозицій враховано, тим більше незадоволених. Щодо механізму розподілу, то він прописаний в Бюджетному кодексі». Запевнив він депутатів і в тому, що пропозиції депкомісій, зокрема і з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин були враховані. «Безумовно, все ми не можемо передбачити. Департамент фінансів має збалансувати «хотєлки» з можливостями», – заявив Сергій Пенюшкевич. А щодо 750 тисяч гривень на Сатанів, то… «Це ж визначено програмою соціально-економічного розвитку, за яку ви голосували. Там визначено, що пріоритетом є розвиток туризму. Я його там не прописував. Ви його прописали, ви за нього голосували».

Із 50 мільйонів гривень, які має перерозподілити обласна рада, найбільше – 18,9 мільйонів гривень, «підуть» на охорону здоров’я (здебільшого, придбавання дороговартісного обладнання в лікарні).

Як депутати прийматимуть зміни до бюджету, а також приймати інші рішення, сайт «Є» транслюватиме в прямому ефірі 20 жовтня, починаючи з 10.00.