На Теофіпольщині поліцейські полюють на самогонників

28 Жовтня 2016 12:39
Поліцейські виявили самогонників

Поліцейські виявили самогонників. Фото: facebook.com

Від отруєння сфальсифікованим алкоголем в країні померло 66 людей.
 На Хмельниччині з 17 по 31 жовтня 2016 року тривають оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Фальсифікат». У Теофіпольському районі поліцейські вже виявили порушників.Як повідомив начальник Теофіпольського відділення поліції Сергій Стучинський, правоохоронці задокументували 5 фактів порушень адміністративного законодавства за статтею 164-16 КУпАП (зайняття забороненими видами господарської діяльності).

«Також виявили 10 порушень законодавства у вигляді виготовлення та придбання самогону, 6 фактів та одне правопорушення за статтею 156 КУпАП (роздрібна або оптова, включаючи імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору», – написав поліцейський у Фейсбуці.

Порушники понесуть відповідальність

За даними Держпродспоживслужби України, станом на 24 жовтня в Україні зареєстровано 143 випадки отруєнь фальсифікованим алкоголем, з них завершилось летально – 66. Як розповідає головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби в місті Хмельницькому Тетяна Вовк, основну шкоду життю і здоров’ю людини наносить фальсифікація алкогольних напоїв шляхом часткової або повної заміни етилового спирту на технічний, який містить у своєму складі підвищену кількість сивушних олій, метилового спирту, альдегідів, кетонів, що викликають отруєння різного ступеня важкості і навіть смерть.

У Держпродспоживслужбі зазначають, що при купівлі алкогольних напоїв необхідно звертати увагу на ціну, марку акцизного податку, корок, етикетку і тару.

«У першу чергу треба звертати увагу на ціну алкогольного напою і не купувати ті вироби, ціни на які нижчі від мінімально встановлених. Якщо на марці акцизного податку відсутня голограма із зображенням державного герба України – це вже ознака фальсифікату. Етикетка повинна міцно триматися на пляшці. Всі написи повинні бути чіткими, містити повну та достовірну інформацію. Обов’язково повинен бути вказаний завод-виробник та його реквізити. На лицьовій стороні завжди є дата розливу, назва та адреса фірми-виробника, номер ліцензії, знак сертифікації», – пояснює Тетяна Вовк.

За її словами, очевидні ознаки того, що пляшку закупорювали вручну: різьба накатана не по всій довжині і не глибоко, на пробці присутні порізи до поверхні скла горловини пляшки, пляшка протікає при перевертанні, корок прокручується проти годинникової стрілки і легко знімається, цифрове зображення дати розливу на бічних поверхнях закупорки нанесене нерівномірно тощо.

Спеціаліст наголошує, що при появі перших ознак отруєння після вживання алкоголю (нудота, багаторазова блювота, запаморочення, сповільненість дихання, серцева аритмія, піт на лобі, ослаблення пульсу) необхідно терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.