Психологія кольору. Як це пов’язано з характером людини?

24 Листопада 2016 13:36
  • колір
Багато тисячоліть тому ніхто не замислювався над тим, які саме кольори оточують людину. Однак з плином часу уявлення про колір стало змінюватися. До закладеного в нас генетичного сприйняття кольору стали додаватися ще й особисті асоціації, які приходять до нас з життєвим досвідом.Психологи довели, що в кожної людини є якийсь один улюблений колір, іноді два-три. Любов чи нелюбов до різних кольорів може змінюватися протягом життя і залежить від нашого настрою та психологічного стану. За кольорами, яким надає перевагу людина, можна чимало сказати про її характер. Отже, який колір – ваш улюблений?

Білий

Універсальний колір, який об’єднує всі кольори. Несе в собі неоднозначний зміст, оскільки символізує як спокій денного світла, так і холод льоду. Віддати перевагу цьому кольору може людина з будь-яким характером.

Чорний

Уособлює критичніть до себе та до інших, суворість та мінімалізм в усьому. Цей колір часто обирають люди, схильні до меланхолії, депресії. Якщо чорний колір часто змінюється або поєднується з яскравими, то, радше за все, йдеться про імпульсивну, емоційну натуру. Стійкий вибір чорного кольору сигналізує про кризовий життєвий стан. Здорові та щасливі люди в основному відмовляються від чорного кольору, надаючи перевагу яскравішим кольорам. Іноді вибір чорного говорить про зібраність та діловитість.

Сірий

Цей колір зазвичай обирають недовірливі натури, схильні довго міркувати й аналізувати ситуацію перед тим, як прийняти рішення. Люди, які обирають цей колір, не схильні виділятися з натовпу. Часто сірий використовується в якості бар’єру, здатного відгородити людину від дратівливої дії зовнішнього світу. У психологічних тестах означає бажання людини захистити свій внутрішній світ від зовнішнього проникнення. Якщо людина не любить цей колір, то це може говорити про імпульсивність і навіть деяку легковажність.

Червоний

Колір пристрасті та емоцій. Якщо ви любите червоний, то у вашому характері присутні сміливість, енергійність і товариськість, крім того, є схильність до іронії та демонстративності. Любов до червоного кольору говорить про жагу до володарювання, про збудливість та пристрастність натури. Неприйняття кольору сигналізує про уникнення всілякого роду конфліктів, пошук стабільності, можливо, усамітнення, а іноді й про психічне або фізичне виснаження.

Коричневий

Його обирають прихильники традицій, люди, які міцно стоять на ногах та надають перевагу, в основному, простим життєвим радощам. Однак стійкий вибір коричневого може говорити й про певну міру психологічного виснаження. В нормі коричневий обирають також рідко, як і чорний.

Жовтий

Це колір оптимістів, людей товариських, сміливих, які легко пристосовуються до життя, які бажають привертати увагу і подобатися. Жовтому кольору надають перевагу люди енергійні, схильні до переїздів і подорожей, які не люблять «сидіти» на одному місці. В деяких традиціях жовтий трактується як колір просвітлення та осяяння. Крім того, вибір жовтого кольору говорить про вроджену інтелігентність і високий інтелект. Якщо людині жовтий колір неприємний, то це говорить про постійну зосередженість, песимізм, зануреність у свй внутрішній світ.

Синій

Колір, що символізує спокій, умиротворення, розслаблення. Його зазвичай обирають люди скромні та меланхолійні, зі слабкою енергетикою. Їм вкрай важливо відчувати прихильність оточуючих. Якщо ви останнім часом часто вибираєте синій колір, то це сигналізує про те, що вам потрібен спокій, розрядка, можливо, ви перевтомилися. Відраза до синього кольору говорить про те, що людина приховує свої справжні почуття, мотиви, або її характер легковажний та поверхневий.

Зелений

Це вибір людей, які особливо переймаються тим, що про них думають інші, особливо тих, хто шукає різні способи самоствердження. Зелений колір символізує приховану енергію та новий життєвий початок, тому той, хто його обирає, найчастіше домагається поставлених цілей завдяки своїм вольовим зусиллям. Не обирають його люди, схильні до перепаду емоцій, які бояться життєвих труднощів і перипетій долі.

Інші кольори теж можуть розповідати про стан людини. Наприклад, помаранчевий обирають люди з розвиненою інтуїцією, поети та пристрасні мрійники. Рожевий символізує життя, доброту і любов до світу. Любителі рожевого емоційні й чутливі, прагматиків же він навпаки дратує. Фіолетовому надають перевагу люди, які легко піддаються чужому впливу, паніці або навпаки веселій ейфорії. Ці люди потребують захисту та підтримки, їх внутрішній світ дуже ніжний і вразливий, хоча ззовні вони можуть виглядати спокійними. Водночас вони дуже люблять мріяти, завжди бачать у звичайній реальності те, що проходить повз інших людей непоміченим.

Джерело: www.marichkanews.com