Через земельні махінації на Хмельниччині держава втратила майже пів мільярда гривень

30 Листопада 2016 10:31
agrodovidka.info

agrodovidka.info

Без конкурентів та подешевше. Саме так найчастіше «вибивають» собі нові сільгоспугіддя агрохолдинги області. Ці земельні махінації провертають за допомогою фермерів, які, зазвичай, є працівниками корпорацій. І займатися обробкою землі самостійно не збираються. Як повідомляють у прокуратурі області, так звані «майбутні фермери» через обласний Держгеокадаст отримують в оренду сотні гектарів землі, якими потім користуються великі сільськогосподарські компанії.

Олег СИНИШИН – прокурор Хмельницької області
– Такий спосіб отримання землі дозволяє економити на сплаті орендних платежів в 2 і більше рази. А уникнення конкуренції призводить до втрат в держбюджеті надзвичайно значних сум. На кожні 100 га – від 160 до 270 тисяч гривень.

Зафіксовані на Хмельниччині і непоодинокі випадки незаконного надання у приватну власність земель промисловості. Посадовці передають їх під виглядом ділянок для ведення особистого селянського господарства, заздалегідь знаючи, що їх можливо лишень орендувати. А в результаті такої незаконної приватизації громади  втрачають кошти. За такою ж схемою роздають і ставки та прилеглу до них землю.

Джерело: www.odtrk.km.ua