У Національному природному парку “Подільські Товтри” рубають ліси та наживаються на рекреації

1 Грудня 2016 10:25
polesye-reserveorgua-928

AgroPolit.com

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області протягом 24 жовтня-11 листопада провела перевірку Національного природного парку “Подільські Товтри”, за результатами якої виявлені численні факти порушень.

Відповідні документи є у розпорядженні “Незалежного громадського порталу”.

Служба охорони НПП «Подільські Товтри» замість виявлення та фіксування фактів незаконної рубки фактично приховує факти порушень. Зокрема, працівники Кам’янець-Подільського РЕМ провели зрізання  крони дерев у відсутності дозвільних документів. Службою охорони цей факт не зафіксовано як незаконна рубка, а зроблено окремий перелік дерев, складено перелікові відомісті та виписано лісорубний квиток на рубку 25 дерев різних порід, чим фактично було санкціоновано незаконну рубку.

Крім того, підлягає скасуванню 9 лісорубних квитків, які виписані з порушенням вимог Санітарних правил в лісах України та Методичних вказівок з відведення і таксації лісосік. Адміністрації НПП «Подільські Товтри» направлено лист про добровільне анулювання вказаних вище лісорубних квитків, які виписані з порушеннями вимог лісового та іншого законодавства, після чого буде вирішено питання про нарахування завданих збитків.

Також було виявлено ряд незаконних рубок, які проведені працівниками НПП «Подільски Товтри». Сума завданих збитків становить понад 30 тис.грн.

Крім того, виявлено факт незаконного знесення працівниками парку 26 дерев. За цим фактом Камянець-Подільською місцевою прокуратурою відкрито кримінальне провадження, За попередньою інформацією, НПП «Подільські Товтри» сума завданих збитків становлять понад 200 тис. грн.

При обстеженні земельних ділянок, на яких розташована Парк-пам`ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Сатанівська перлина” встановлено відсутність межових знаків, які були передані під час виготовлення документації із землеустрою, що унеможливлює контроль за використанням території та її збереженням. В НПП «Подільські товтри» відсутній проект утримання і реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва “Сатанівська перлина”.  Працівниками парку проведено незаконну вирубку поросльової рослинності за відсутності дозвільних документів на рубку.

Крім цього, під час перевірки було з’ясовано, що адміністрацією НПП «Подільські Товтри» укладено 19 договорів на рекреаційну діяльність  із суттєвими порушеннями вимог земельного, водного та природоохоронного законодавства.

“До прикладу, адміністрацією НПП «Подільські Товтри» укладено договір з ПП Дукаєвим Хусейном Саідовичем, якому передано фактично усю прибережну захисну смугу р. Дністер (так звана Бакотська затока) площею 216 га. Підприємець використовує її на власний розсуд, не дивлячись на те, що ця місцевість включена до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення та має важливе значення для збереження біорізноманіття басейну Дністра, слугує середовищем водоплавних птахів”, – йдеться у матеріалах перевірки екологів.

За інформацією сайту “Посіпаки”, Хусейн Дукаєв був помічником народного депутата VII скликання, а нині голови Хмельницької ОДА Олександра Корнійчука. На місцевих виборах-2015 пан Дукаєв очолив список партії “Громадський рух “Народний контроль” до Кам’янець-Подільської міськради.

Окрім того, під час обстеження земельних ділянок, наданих в постійне користування НПП «Подільські Товтри», екоінспекція виявила факти будівництва житлових будинків, будівництво яких проведено всупереч вимогам ЗУ «Про природно-заповідний фонд», в результаті чого ці договори підлягають розірванню.

Нагадаємо, що губернатор Олександр Корнійчук оголосив одним із пріоритетних напрямків своєї роботи – боротьба з незаконною рубкою лісів у Хмельницькій області.

Довідка НГП. Національний природний парк «Подільські Товтри» — національний парк, розташований на території Городоцького, Чемеровецького та Кам’янець-Подільського районів Хмельницької області.

Національний природний парк «Подільські Товтри» увійшов до семи природних чудес Україниу 2008 році.