Томенко закликав депутатів вже на цій сесії виконати свою 20-річну обіцянку про скасування депутатської недоторканності

9 Грудня 2016 09:24
rbc.ua

rbc.ua

Коментуючи зняття депутатської недоторканності з В. Новинського, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко зазначив, що нинішньому складу парламенту залишилося ще одне важливе голосування: за зняття недоторканності з УСІХ народних депутатів шляхом остаточного ухвалення відповідних змін до Конституції щодо цього питання.

Про це політик написав у своєму блозі на Обозревателе.

«Пропоную Верховній Раді вже на цій сесії й до кінця року виконати свою 20-річну обіцянку та сьогоднішні патріотичні заклики, які лунали у сесійній залі. Тож підтримайте ліквідацію касти недоторканних в Україні нарешті не словами, а ділом, тобто – голосуванням!», – закликав народних депутатів М. Томенко.

Він нагадав, що вперше в новітній історії України статус недоторканності депутати отримали з ухваленням Конституції 28 червня 1996 року, тобто 20 років тому. Отож, в Основному Законі, незалежно від тих змін, які вносилися до Конституції, досі залишилась стаття щодо депутатської недоторканності (ст. 80, розд. IV Конституції України).

Під час кожної парламентської виборчої кампанії одна, дві чи більше політичних сил брали на себе зобов’язання, прийшовши до парламенту, ліквідувати депутатську недоторканність. Чергова хвиля боротьби з депутатською недоторканністю нагадала про себе в часи президентства В. Януковича і була предметно реалізована же в законопроекті президента П. Порошенка. На сьогодні виникла парадоксальна ситуація, коли, фактично, немає жодної політичної сили, яка виступає проти ліквідації або обмеження депутатської недоторканності. Натомість голосування щодо направлення до Конституційного Суду та попереднє схвалення цього рішення, по суті, сьогодні законсервовані в парламенті, і цей процес зупинений.

«Тож, нинішній парламент нарешті має завершити процедуру розгляду змін до Конституції в частині недоторканності, щоб суспільство дізналося: які політичні сили в нинішньому парламенті зважаться на зняття депутатської недоторканності, а які лише говорять про це», – підсумував М. Томенко.

Джерело: Сайт: tomenko.ua