Як поворожити на Андрія (в ніч на 13 грудня)

12 Грудня 2016 18:21
andriya

kava.lviv.ua

Тринадцятого грудня — День святого Андрія Первозванного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії і дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа».

Хоча Андрій Первозванний — християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання «калити».

В народі 13 грудня називають святом Калити. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, причому – їм за це нічого не буде!

А дівчата в ніч на Андрія можуть спробувати дізнатися про свою долю. За народними традиціями, вони сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня, жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили…

Є безліч варіантів ворожінь на Андрія. Всі вони дозволяють доторкнутися до чогось містичного та вищого, а також проявити фантазію. Адже важливо не те, що вийде в результаті гадань, а те, щоб компанії дівчат було весело, а ворожіння стало непоганим приводом просто зібратися разом.

Традиційні гадання

На Святого Андрія дівчата ворожили майже цілу ніч, покладаючись на його пораду щодо вдалого заміжжя. З дня Святої Катерини і до Андрія дівчина повинна була носити при собі зав`язане у поясі конопляне зерня, а у ніч перед Андрієм вона мусила неодмінно посіяти його, незважаючи на мороз чи сніг, при цьому варто було примовляти:

Андрію, Андрію,
Я на тебе коноплі сію,
Дай мені знати,
З ким їх буду брати,
Андрію, Андрію,
Я на тебе сім`я сію,
Наміткою волочу,
Бо дуже заміж хочу.

Закликали свою Долю ще й у такий спосіб:

Я, Святий Андрію,
Конопельки сію;
Дай же, Боже, знати,
З ким весілля грати…

Після цих слів, як вважали наші бабусі, наречений повинен був обов`язково наснитись.

Звичайно, були і інші гадання, наприклад: потрібно було спекти великий солоний корж та з`їсти його на ніч; наречений повинен був приснитися та подати пити. Або ж взяти по наперстку пшеничного борошна та солі, розбовтати все це у воді та випити перед сном. Вночі захочеться пити і тоді присниться наречений, який подасть води.

А ще колись пекли солоні коржики і лягаючи спати, одну половинку коржика з`їдали, а іншу клали під подушку. Наречений мав прийти вві сні, щоб з`їсти другу половинку.

Рано-вранці, на Андрія, дівчина, прокинувшись, підв`язувалася поясом, цілий день молилася і нічого не їла, а лягаючи спати, знімала пояс та клала його навхрест під подушку, при цьому голосно казала:

Живу в Києві на горах,
Кладу хрест в головах;
З ким вінчатися,
З ким заручатися,
З тим і за руки держаться.

Вночі обов’язково мав з’явитися наречений, або як його ще називали – «Доля».

А ще саме на Андрія відбувалось веселе та жваве дійство – кусання Калити. Це був солодкий печений з маком, родзинками та медом круглий корж із діркою посередині. Через дірку пронизували мотузку й прив`язували калиту до одвірка чи сволока. Дівчата та парубки на вечорницях намагалися вкусити її, проте це зробити було складно, адже Калиту стеріг «Пан Калетинський», котрий смикаючи за мотузку, перешкоджав її вкусити.

В руках у нього був квач, обмазаний в сажу або ж умочений в мед. Поряд із «вартовим Калетинським» на коцюбі верхи скакав «Пан Коцюбинський». «Калетинський» весело кепкував над «Коцюбинським». Якщо після кпинів «Коцюбинський» не починав сміятися, то йому дозволялося вкусити калиту, а якщо ж він реготав, то отримував по носі віхтем із сажею або медом.

Хоча і вкусити калиту було також не просто. Дівчата та парубки смикали її за мотузку і вона ніяк не могла потрапити до рота «Пана Коцюбинського».

Жінки у давнину на Андрія намагалися не пекти хліба, не шити і не прясти. Ще цього дня ворожили і на погоду, підмічаючи: «Якщо до Андрія сніг не випав, зима буде теплою і малосніжною, а як з’явився — довгою і холодною».

Сучасні варіанти ворожіння

На квасолинках або горошинах

Варто сконцентруватися на задуманому, повторюючи про себе заповітне бажання або хвилююче запитання, при цьому тримай у руках жменю квасолинок або горошинок. Потім опусти їх у мисочку та починай вибирати по зернятку, примовляючи на кожне зернятко «збудеться», «не збудеться» (як варіант: «так», «ні», «можливо»).

Гадання на весілля

У ніч на Андрія усамітнися в кімнаті, щоб тобі ніхто не заважав. Подумай про те, яких змін ти хочеш в особистому житті — вийти заміж, зустрічатися з гідним чоловіком, бути коханою або бути вільною.

Візьми мисочку та насип туди пшениці, потім опусти в неї каблучки — золоту, срібну, з дорогоцінним каменем, просту. Перемішай із пшеницею, зробивши так, щоб каблучки не було видно.

Заплющ очі, ще раз подумай про потаємне — і тягни каблучку. Попалася срібна — зустрінеш другу половинку, золота — одержиш запрошення вийти заміж, із камінчиком — будеш кохана, проста — шукатимеш свою долю.

Гадання на цибулі

У ніч з 12 на 13 грудня візьми кілька цибулин, на кожній напиши ім’я хлопця і помісти цибулини у воду. Яка цибулина першою проросте, від того й чекай запрошення вийти заміж.

Зверни увагу: імена мають бути реальних людей, звісно, за бажання можеш «посадити» цибулинку з написом «таємничий незнайомець». Хто знає, раптом ти ще не познайомилася з майбутнім чоловіком.

Гадання на бажання

У ніч на Святого Андрія візьми нову коробку сірників, тримай її у руках і зосередься на своєму бажанні або запитанні, відповідь на яке ти б хотіла отримати в долі. Потім витягуй по черзі сірники.

На кожен сірник примовляй «збудеться», «не збудеться» або «так», «ні». Останній сірник — і буде відповіддю.

Гадання за ім’ям незнайомця

У ніч з 12 на 13 грудня, напередодні Святого Андрія, вийди на вулицю і запитай ім’я у першого зустрічного, але тільки незнайомого чоловіка. Яке ім’я назве незнайомець — таким буде ім’я твого майбутнього нареченого.

Ворожіння на книгах

Один з найвеселіших способів ворожіння. Відповіді зазвичай настільки абстрактні, що їх можна після цього обговорювати годинами. Ворожіння полягає в тому, що береться будь-яка художня книга. Загадується питання, називається номер сторінки і рядок зверху або знизу. Потім книга відкривається на відповідній сторінці, читається відповідний рядок і трактується прочитане.

Гадання на кавовій гущі

Це можна робити так: в чашку насипалося кілька ложок натуральної кави, наливалось трохи води, і треба було це все випити без цукру. Коли в чашці лишалася тільки гуща, її треба було перевернути на блюдце, покрутити-повертіти, почекати, поки стече решта води, а потім дивитись, які візерунки утворились на стінках. Але гадали не кожна сама собі, а передавали чашки по колу, причому кожна «ворожка» бачила в чашці щось інше, і особливо весело було слухати коментарі.

Ворожіння за допомогою ланцюжка

Дівчина залишається одна в кімнаті та бере у праву руку золотий або срібний ланцюжок. Стискаючи ланцюжок у кулаці, дівчина має зосередитись на тому питанні, яке її найбільше цікавить. Це може бути і питання про майбутнього нареченого, і про кількість дітей, і про справи на роботі… Чітко уявивши, що саме цікавить, дівчина кидає ланцюжок на стіл і дивиться на фігуру, котра вийшла. Є різні інтерпретації фігур, найпопулярніші з яких:

  • Коло – у майбутньому складеться ситуація, для розплутання якої треба буде докласти багато зусиль;
  • Овал – непроста ситуація, яка однак не вимагатиме особливих втрат;
  • Рівна лінія – успіх та найсприятливіший час для здійснення своїх мрій;
  • Змійка – варто бути обачним і не довіряти людям навколо тебе;
  • Заплутаний вузол – чекайте інтриг;
  • Трикутник – ознака вдачі у справах;
  • Метелик або бантик – до побачень, кохання, а, можливо, й весілля;
  • Ланцюжок, що склався в якусь букву – чекайте на новий роман з людиною, ім’я якої починається на цю букву.

Проте найкраща інтерпретація – це та, котру дівчина сама відчуває і «побачить».

Ворожіння з дзеркалами

Узяти два дзеркала різної величини і поставити їх «обличчям» один до одного. Посередині треба розставити 3 запалені свічки. Біля півночі вимкнути світло, сісти обличчям до великого дзеркала і дивитись у нього поверх меншого. З цього моменту не можна промовляти жодного слова, озиратись і моргати (наскільки вистачить духу). У дзеркалі можна буде побачити щось сходе на коридор із свічками. І в цьому коридорі має з’явитись суджений. Щоб ускладнити процедуру, подейкують, що дивитись в утворений коридор треба через склянку води.

Ворожіння на обручці

Золоту обручку підвішували на волосині тієї, кому гадали, опускали в склянку, до половини наповнену водою, і чомусь тричі стукали об дно. Тоді піднімали до країв склянки, обручка на волосині оберталась, і по тому, скільки разів вона дзенькне по склянці, поки зупиниться, визначали, в скільки років дівчина вийде заміж.

Ворожіння з «човником»

В миску наливається вода і ставиться посеред темної кімнати. На краях миски чіпляються шматки паперу з написаними на них чоловічими іменами. Посередині опускають горіхову шкарлупку із запаленої в ній маленькою свічечкою. Таким чином цей човник, майже наосліп, керуючись лише своєю інтуїцією, що уособлює свічка, припливе до берега з іменем чоловіка,з яким судилось створити сім’ю.

Виливання воску

Над широкою тарілкою з водою трималася запалена свічка, віск з неї виливався у різні фігурки, які мали означати майбутнє.

Ворожіння на сон

І от, коли час вже лягати спати, варто випробувати найправдивіше з ворожінь. Принаймні, 80% дівчат підтверджують його правдивість. На клаптиках паперу дівчата пишуть чоловічі імена, а один клаптик залишають пустим. Все це кладуть під подушку і засинають. Зранку, ще перед тим як встати, дівчина має витягти один папірець. Ім’я, яке витягла дівчина, і буде іменем Того Самого. Якщо ж дівчина витягла пустий папірець, то це означає, що доля ще не вирішила, або хоче зберегти інтригу.

Або інший варіант: можна поставити під ліжко склянку з водою, зверху покласти на неї олівець. Вночі має наснитися, що вас ведуть через кладку. Головне, придивіться уважно до того, Хто веде.

Підготувала Юлія Царенко, «Рідна країна»

Ворожіння збиралися з сайтів life.pravda.com.ua, traditions.org.ua, kava.lviv.ua, lady.tochka.net та з досвіду подруг

Гарного і веселого вам вечора!!!