Ялинки у Хмельницькому почнуть продавати з наступного тижня

14 Грудня 2016 11:37

ялинка зимаЗа тиждень на Хмельниччині почнуть продавати новорічні ялинки. Вони не подорожчають, в порівнянні з минулим роком. Середня ціна півтораметрового дерева стартуватиме від 40 гривень. У Хмельницькому купити новорічну красуню можна буде одразу у 8 точках. Найбільший ялинковий ринок буде поблизу Електроніки. Тим часом, штучні дерева уже є в продажу. Вони вдесятеро дорожчі за живі, але не менш популярні серед краян.

Центр Хмельницького. До Нового року ще більше 2 тижнів, але краянам вже пропонують придбати яскраві іграшки, мішуру та гірлянди. Ялинок у продажу ще немає. Лісівники доставлять їх на ринок  ближче до Дня Святого Миколая.

Володимир ХОПТИНЕЦЬ головний лісничий області
З 20 грудня ми вже почнемо продавати, щоб люди встигли підготуватися. Ми не вирубуємо спеціально їх, вони ростуть на спеціальних новорічних плантаціях, площею 50 га.

У цьому році лише підприємства Хмельницького лісгоспу готують для продажу близько 20 тисяч святкових дерев. Окрім того, ялинки, традиційно, привезуть і з інших областей. У Хмельницькому  купити їх можна буде у кожному мікрорайоні  у спеціально відведених місцях. Усі ялинки, які привезуть із лісництв, будуть з чіпами і сертифікатами. І коштуватимуть стільки ж, як і торік.

Володимир ХОПТИНЕЦЬ головний лісничий області
Ми не піднімали ціну на ялинки. В середньому півтораметрова ялинка коштуватиме від 40 до 70 гривень

Тим часом, екологи спільно з поліцією вже кілька днів прочісують ліси. Шукають тих, хто незаконно вирубує ялинки. Як тільки дерева почнуть масово продавати, перевірятимуть і самих реалізаторів. Якщо дерево зрубане без дозволу – припишуть штраф. А ще – можуть нарахувати сотні гривень за нанесення шкоди навколишньому середовищу

Наталія СОЛОГУБ , керівник прес-служби  Держекоінспекції у Хмельницькій обл..
Може нараховуватися шкода, завдана навколишньому середовищу через вирубане дерево. Перед новорічними святами вона зросла в 3 рази. Середня сума – 500 гривень, залежить від діаметру дерева.

Удесятеро дорожча, але не менш гарна. Відрізнити штучну ялинку від справжнього дерева не так вже й просто. У Хмельницькому їх вже почали продавати. Ціна ось цього дерева – майже 1400 гривень. Але продавець Марина переконує – лякатися такої суми не треба, вона виправдана.

Марина продає штучні ялинки
Вона, на відміну від живого дерева, не осипається, не має запаху, довго стоїть. І що саме головне – раз заплатив, і можеш використовувати її багато років.

В останні роки подоляни почали більше купувати саме штучні ялинки. У Хмельницькому – третина містян віддають їм перевагу. Серед них і Олександр. Він купив пластмасове дерево ще 8 років тому.

Олександр хмельничанин
В нас вдома штучна ялинка. Щоб був запах – розставляємо гілочки живого дерева по квартирі

Штучну чи натуральну, але перед Новим роком ялинку збираються купити більшість подолян. Особливо ті сім’ї, де є дітлахи.

 

Джерело: www.odtrk.km.ua