Кого збільшена сума єдиного соцвнеску може загнати в тінь?

30 Грудня 2016 13:47
orphancenter.org.ua

orphancenter.org.ua

З 1 січня на фізичних осіб підприємців  чекають податкові нововведення. Сума єдиного соціального внеску суттєво виросте. До того ж його доведеться сплачувати навіть так званим «сплячим» підприємцям. Тобто тим, у кого тимчасово немає доходів. Про це далі у сюжеті.

Ви фізична особа-підприємець  другої або третьої груп? Тоді вже з 1 січня мусите платити вдвічі більший, ніж раніше єдиний соцвнесок. 22% від мінімальної зарплати, яка збільшилася до 3 200.

Віктор ЧИЖ – керівник сектору комунікації ГУ Державної фіскальної служби в області

– Основні зміни, які очікують за ФОП, в першу чергу 2 і 3 груп, ґрунтуються на підвищенні розіру мінімальної зарплати до 3 200 грн. Саме від цього законодавець збільшив сплату ЄСВ – 704 грн. Це вдвічі більше, ніж раніше.

Підприємці до такої інновації ставляться по-різному. З одного боку, 704 гривні  – невелика сума для тих, хто має розкручений бізнес зі стабільно високим доходом. З іншого – для дрібних підприємців – це суттєве ускладнення:

Зміни потрібні, але не варто всіх під одну гребінку – вважає хмельницький підприємець Алла Самойленко. Сім сотень можуть відлякати з малого бізнесу підприємців- початківців і навіть загнати їх у тінь:

Алла САМОЙЛЕНКО – хмельницький підприємець

–  Мало хто ризикне починати бізнес у якості малого підприємця. Тому що у нас в країні дуже важко щось прогнозувати. Все дуже стрімко змінюється і, на думку багатьох бізнесменів, не на краще.

Нова сума єдиного соцвнеску, на думку фіскальників, найбільше вдарить по так званим сплячим ФОПам – а саме тим, хто у доходах показує нулі. Їм також доведеться платити ті ж 704 гривні.

Віктор ЧИЖ – керівник сектору комунікації ГУ Державної фіскальної служби в області

– Тому експерти радять, поки ще залишилися лічені дні до нового року, цим ФОП, які не мають доходу, звернутися до державних реєстраторів з тим, щоб припинити діяльність.

Фіскальними запевняють: процедура ліквідації Фізичної –особи підприємця  – швидка і безкоштовна. Утім, кажуть, поки що ажіотажу з припинення їхньої діяльності на Хмельниччині не спостерігається.

Джерело: www.odtrk.km.ua