Підвищився адміністративний збір за державну реєстрацію права власності

11 Січня 2017 10:36

regionews.sumy.ua

З 1 січня 2017 року ставки адміністративного збору за проведення державної реєстрації прав, внесення змін до записів Державного реєстру прав та надання інформації з Державного реєстру прав прив’язані не до мінімальної заробітної плати, а до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, пише «Українське право».

Це передбачено змінами до статті 34 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», внесеними Законом № 1774-VIIІ, які набули чинності 1 січня 2017 року.

За державну реєстрацію права власності справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 160 гривень.

За державну реєстрацію права власності, проведену у строки менші, ніж передбачені статтею 19 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», справляється адміністративний збір у такому розмірі:

  • у строк два робочі дні — 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб — 1600 гривень;
  • у строк один робочий день — 2 прожиткових мінімуми для працездатних осіб — 3200 гривень;
  • у строк 2 години — 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб — 8000 гривень.

За державну реєстрацію інших речових прав, відмінних від права власності (крім іпотеки), справляється адміністративний збір у розмірі 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 80 гривень.

За державну реєстрацію інших речових прав, відмінних від права власності (крім іпотеки), проведену у строки менші, ніж передбачені статтею 19 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», справляється адміністративний збір у такому розмірі:

  • у строк два робочі дні — 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 800 гривень;
  • у строк один робочий день — 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб — 1600 гривень;
  • у строк 2 години — 2,5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб — 4000 гривень.

За державну реєстрацію обтяжень речових прав, іпотеки справляється адміністративний збір у розмірі 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 80 гривень.

За державну реєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальних дій справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 160 гривень.

За внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, справляється адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 60 гривень.

За отримання інформації з Державного реєстру прав у порядку, передбаченому статтею 32 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», справляється адміністративний збір у такому розмірі:

  • отримання інформації, витягу в паперовій формі — 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 40 гривень;
  • отримання інформації, витягу в електронній формі — 0,0125 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 20 гривень;
  • отримання інформації адвокатами, нотаріусами (під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва) шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав — 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 60 гривень.

Адміністративний збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації прав, та округлюється до найближчих десяти гривень.

Адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері державної реєстрації прав. У разі надання однієї послуги у сфері державної реєстрації прав одночасно усім співвласникам нерухомого майна адміністративний збір справляється один раз у повному обсязі.