Хто вкрав підписи членів парламентської коаліції?

26 Січня 2017 16:24
BBC.com

BBC.com

Як відомо, Україна є парламентсько-президентською республікою. Отож, інститут коаліції депутатських фракцій є ключовим інститутом влади, який ініціює важливі кадрові призначення, зокрема, визначає кандидатуру прем’єр-міністра, склад уряду, керівництво Верховної Ради тощо. Окрім того, парламентська коаліція здійснює низку ключових управлінських функцій та парламентського контролю.

За таких обставин, якщо сказати популярно, то члени парламентської коаліції є тими людьми, що здійснюють колективне управління сучасною українською державою. З огляду на це, безперечно, надзвичайно важливо знати прізвища цих людей, їхню стратегію діяльності і те, наскільки вони розуміють відповідальність, що стоїть перед ними. Крім того, в тексті Коаліційної угоди зазначено, що «… будучи відкритими та підзвітними перед суспільством, ми будемо керуватися у своїй діяльності виключно правом, скасуємо депутатську недоторканність та будемо нести повну відповідальність за свої дії перед Українським народом».  

Проте вже 9 місяців ми не можемо отримати інформації про склад діючої парламентської коаліції, яка 14 квітня 2016 року обрала головою Кабінету Міністрів Володимира Гройсмана та затвердила новий склад Уряду.

До речі, така ситуація з утаємниченням членів коаліції відбувається вперше в історії українського парламенту!

Попри офіційні звернення громадськості, журналістів та народних депутатів, досі жодних документів, які б підтверджували реальність існування коаліції депутатських фракцій (заяв про вступ чи підписів депутатів під діючою Коаліційною угодою), отримати від Апарату Верховної Ради, Голови Верховної Ради Андрія Парубія або ж знайти їх в офіційних джерелах неможливо.

БРЕХНЯ №1.

Невиконана обіцянка Голови ВР Андрія Парубія щодо оприлюднення підписів членів коаліції:

«За тими документами, які мені подав Апарат, на момент нашого голосування (за зміну уряду, – ред.) було 237 членів коаліції. Але в зв’язку з тим, що сім депутатів склали повноваження відразу після обрання в уряд, зараз 230 членів коаліції і, якщо у нас буде вимога, щоб назвати їх поіменно, я попрошу у апарату необхідні документи і я ці документи публічно покажу». Про це Андрій Парубій заявив на брифінгу 18 квітня 2016 р. Він також пояснив, що коаліція «Європейська Україна» продовжує існувати. За його словами, під коаліційною угодою «весь час» було більше 226 підписів, в тому числі і позафракційних депутатів.   

БРЕХНЯ №2.

Виявляється, в Апарату ВР немає ніяких списків членів коаліції, тим більше – їхніх підписів.

У відповідь на запит М. Томенка щодо надання списків народних депутатів, які скріпили своїми підписами та на даний час є учасниками Коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна», Апарат Верховної Ради надав відповідь: «Стосовно списків народних депутатів, які своїми підписами скріпили Коаліційну угоду, — ні при її підписанні, ні при підтвердженні такі списки до Апарату Верховної Ради… не надходили».

Отож, відповідь Апарату ВР прямо суперечить публічній заяві Голови ВР.

Тому нам важливо: по-перше, викрити брехунів у Верховній Раді України. А по-друге, просити допомоги у суду дізнатися, хто ж таки керує зараз Українською державою і хто персонально несе відповідальність за призначення та діяльність нинішнього Кабінету Міністрів України.

Тому я як лідер Громадського руху «Рідна країна» ЗВЕРТАЮСЯ ДО ВИЩОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ УКРАЇНИ з проханням допомогти керівництву Верховної Ради України виконати норми Закону про публічну інформацію та оприлюднити інформацію про персональний склад парламентської коаліції з огляду на її важливість та суспільну значимість для українського суспільства.

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»