Цьогорічна Масляна (Колодій) розпочнеться 20 лютого

6 Лютого 2017 10:06

skarby.org.ua

Останній тиждень перед Великим постом в Україні завжди був святковим. Відзначали завершення зими і готувалися до найсуворішого Великого посту, який розпочнеться у цьому році 27 лютого і триватиме до 15 квітня. Великдень у цьому році святкуватимуть 16 квітня (неділя).

Масляна має й інші назви: Масниця, Колодій, Сиропусний тиждень, Бабський тиждень. Це свято походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося й після прийняття християнства. Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля.

В останній «смачний» тиждень перед Великим постом влаштовували народні гуляння, до яких пекли млинці. Проте народознавці стверджують, що ця традиція притаманна радше росіянам та білорусам. А в Україні здавна відзначали не Масляну, а свято Колодія, де головною стравою були вареники з сиром та сметаною.

Протягом тижня їх варили щодня, щедро поливаючи маслом і сметаною. З цього приводу казали: «Вареники доведуть, що і хліба не дадуть»!  Отож, на Масляну, тобто, на Колодія, у наших пращурів споконвіку головною стравою був вареник, а тиждень, коли їли вареники з сиром, називався Сиропусним, або Бабським.

Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. У народі Бабський тиждень завжди супроводжувався гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, ярмарками, ситними частуваннями.

Завершується свято обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом із ним — символічним прощанням зі старим роком, що зжив себе, і звільненням місця для прийдешньої весни і оновлення.