То “плюс”, то “мiнус” – от і тиск скаче

9 Лютого 2017 14:29
При змiнах погоди слiд дуже ретельно слiдкувати за артерiальним тиском

Погода цієї зими несподівана — морози змінюються відлигою, а потім навпаки. А найбільше страждають від цього люди з серцевими захворюваннями та гiпертонiєю. Як кажуть лiкарi, саме пiд час рiзких змiн погоднiх умов стаються небезпечнi “стрибки” артерiального тиску. Як уберегтися?

— Невже погода може так впливати на наше самопочуття?

— Однозначно так. Адже серцево-судинна система реагує на перепади атмосферного тиску, якi стаються пiд час змiн погоди вiд морозу до вiдлиги. — каже Ірина  Смирнова, кардіолог. — Причому це стосується не лише тих, хто має хронiчнi серцево-судиннi захворювання, а й навiть людей, якi ранiше проблем iз тиском не мали.

— Що можна порадити людям?

— Кожен, хто має хронiчнi захворювання серця та судин, обов’язково повинен регулярно приймати лiки, призначенi лiкарем. У жодному разi не можна самостiйно зменшувати чи збiльшувати дозу.

В цi днi треба ретельно слiдкувати за тиском — вимiрювати його зранку та ввечерi. Якщо вдома нема апарату, можна звернутися до дiльничого лiкаря, до аптеки з вiдповiдною позначкою або до кабiнету долiкарського огляду у полiклiнiках.

Якщо ж раптово виникає бiль у дiлянцi серця, ви вiдчуваєте, що немов щось cтискає грудну клiтину, сильно болить голова, паморочиться — негайно звертайтеся до лiкаря.

Загалом, тиск може коливатися протягом дня, особливо пiд впливом погоднiх умов. А погода, яку маємо зараз, саме сприяє таким стрибкам. При цьому збiльшується навантаження на судини, серце, iншi внутрiшнi органи, пiдвищується ризик iнфаркту, iнсульту, ниркової недостатностi.

Тому бажано поберегти себе. Зокрема, обмежте вживання солi до 5-6 грамiв (половини чайної ложки) на добу. В такi днi варто уникати споживаня маринованих та копчених продуктiв, а також солодощiв та алкоголю.  Уникайте стресiв на навчиться розслаблятися — це суттєво покращить самопочуття. При потребi приймайте рослиннi заспокiйливi препарати (валерiану, м’яту) та  загальнозмiцнювальні (елеутерокок, ехiнацею).

Джерело: dobryjlikar.com