У Хмельницькому запрацює сучасна диспетчерська система екстреної медичної допомоги

14 Лютого 2017 11:27
Хмельницький отримує сучасну диспетчерську систему екстреної медичної допомоги

Хмельницький отримує сучасну диспетчерську систему екстреної медичної допомоги. Фото: автора

Гроші на неї виділить МОЗ.
 У Хмельницькому з’явиться сучасна диспетчерська система для екстреної медичної допомоги. Необхідне технічне обладнання для запуску системи надасть Міністерство охорони здоров’я. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час зустрічі з представниками місцевої влади та громадськості в рамках Всеукраїнського туру “ЗміниТИ: взаємодія заради зміг”.

«Я мала зустріч із вашим мером, ми допоможемо у Хмельницькому отримати диспетчерську систему, лише потрібно це технічне обладнання. Можемо вам допомогти, бо маємо кошти зараз в бюджеті. Ми б хотіли мати єдину диспетчерську систему в Україні, щоб вести статистику», – сказала Уляна Супрун.

Як вона зауважила, створення єдиної диспетчерської системи є важливим аспектом реформи екстреної медичної допомоги, що відбувається в рамках комплексної реформи охорони здоров’я, здійснюваної МОЗ.

Уляна Супрун зустрілась з представниками влади і громадськості у Хмельницькому 

«Треба змінити культуру людей щоби навчити їх як правильно, коли викликати швидку, коли подзвонити до свого сімейного лікаря, а коли можна почекати. Це все має відбуватися завдяки комунікації з лікарями», – додає Уляна Супрун.

Як відзначив головний лікар Хмельницької міської лікарні Володимир Розгонюк, відділення невідкладної допомоги в закладі одне з найкращих. «За півтори години ми встановлюємо діагноз в 90 відсотків випадків. Ми виключили так звану смертність в коридорі, саме завдяки цьому відділенню. Вже рік ми фактично надаємо безкоштовно невідкладну медичну допомогу», – наголосив Володимир Розгонюк.

Нагадаємо, за словами Уляни Супрун, у рамках реформи мусить відбутися зміна системи фінансування сфери охорони здоров’я на таку, де гроші йтимуть за пацієнтом. Новий розподіл бюджету формуватиметься як оплата за результат.