Микола Томенко: Якщо раніше Донбас «годував» Україну, то тепер він її «обігріває»?!

16 Лютого 2017 15:12

oligarh.org.ua

За часів премʼєрства і президентства Януковича ключовим був меседж про історичну місію Донбасу, яка зводилась до того, що подобається цей регіон чи не подобається, зі своїми бандитизмом та корупцією, але він «годує» всю Україну, а тому ми мусимо його поважати. Крім того, було би ідеально, щоб представники Донбасу і державою керували.

Така формула нав’язувалася українському суспільству не один десяток років. Усі попередні президенти, попри обіцянки навести порядок на Донбасі, завжди домовлялися з кланом Р. Ахметова та, відповідно, з політичними репрезентантами Донецької області.

Нині виникла не стільки парадоксальна, як трагічна ситуація, коли у 2014 році всі, починаючи з президента П. Порошенка і закінчуючи тодішнім генеральним прокурором В. Яремою, говорили про те, що торгівля (зокрема, закупівля вугілля) з територіями так званих «ДНР» і «ЛНР» — це підтримка тероризму, що підпадає під відповідні статті Кримінального кодексу.

Після призначення премʼєр-міністром В. Гройсмана та міністром енергетики та вугільної промисловості І. Насалика я неодноразово звертав увагу на те, що парламент повинен створити Тимчасову спеціальну комісію і пояснити, хто і на яких умовах ухвалив з українського боку рішення про закупівлю вугілля та взагалі про активну торгівлю з окупованими територіями (йдеться про забезпечення електроенергією, газом, водою тощо).

Останні події нарешті змусили про цю проблему говорити серйозно. І послухавши сьогоднішніх очільників держави, ми стаємо свідками нової міфології від так званої влади «воюючої країни» про те, що в нас немає іншого вибору, як змиритися з тим, що Донбас «обігріває» Україну.

Очевидно, що цей міф, який сьогодні впроваджує влада, — не менш небезпечний, ніж міф часів Януковича про те, що Донбас «годує» Україну.

Висновок один: влада Януковича-Азарова змінилася на владу Порошенка-Гройсмана, а Ахметов та його бізнес – вічні!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»