Не тільки вигідно, але й цікаво

20 Лютого 2017 14:20

http://www.ekosystem.lviv.ua/p-rozumnyj

На даху одного з корпусів Хмельницького національного університету протягом майже двох років працює власна сонячна електростанція. Вона була розроблена та змонтована викладачами й студентами кафедри машин та апаратів у рамках програми енергозбереження, що діє в навчальному закладі.

Це енергетичне обладнання дозволяє значною мірою забезпечувати потреби кафедри електричною енергією власного виробництва. Однак метою встановлення джерел альтернативної енергії була не тільки економія, але й бажання показати студентам механізм перетворення сонячної енергії в електричну.

Коли в навчальному закладі гостювали польські колеги з Технологічно-природничого університету міста Бидгощ, вони представили свою комп’ютерну програму, яка дозволяє в режимі реального часу робити моніторинг усіх параметрів сонячної електростанції. Це дає змогу проаналізувати, яка кількість енергії вироблена, спожита, накопичена й продана за «зеленим» тарифом. Тому викладачі й студенти кафедри машин та апаратів Хмельницького національного університету поставили собі за мету розробити програмне забезпечення для зняття аналогічних параметрів власної сонячної електростанції й використання його під час підготовки фахівців.

За словами завідувача кафедри Олега Поліщука, наявні потужності поки не надто великі, але це питання часу. Перспектива довести їх до 10 кВт, аби зареєструвати «зелений» тариф, існує. Адже споживати чи продавати в мережу частину виробленої електричної енергії економічно вигідно. Крім того, розроблена сонячна електростанція використовуватиметься в навчальному процесі при підготовці студентів.