Генпрокуратура відновила розслідування в справі екс-очільника Хмельницького СБУ

21 Лютого 2017 11:33

ye.ua

Генпрокуратура відновила розслідування у справі  екс-очільника Хмельницького обласного управління СБУ Віктора Крайтора . Нагадаю, він  очолював відомство у 2013-2014 роках. Саме  Віктор Крайтор взяв на себе відповідальність за стрілянину під стінами СБУ 19 лютого 2014 року. Справою займалася  Військова прокуратура Західного регіону . І кримінальне провадження проти Віктора Крайтора закрили майже два роки тому. Нині  розслідування поновлено. Цього разу – справою займається уже Генеральна прокуратура. Дарина Денисенко продовжить тему та нагадає подробиці кривавого мітингу під стінами обласної служби безпеки України.

Він мріяв про краще майбутнє, в якому молодь мала би  роботу та гідну зарплатню. Та страшний випадок перекреслив його надії. 19 лютого 2014 обірвалося життя молодого юнака – Дмитра Пагора. Ввечері, під час колотнечі під стінами управління Служби безпеки України, хлопець врятував від кулі ціною власного життя незнайому дівчину.

Ще одна випадкова жертва тієї стрілянини – хмельничанка Людмила Шеремет. Коли розпочався Євромайдан, жінка майже щодня разом із чоловіком приходили на центральну площу Хмельницького. Приносили активістам теплі речі та продукти харчування. Та все змінилось 19 лютого.

Двоє загинуло, кілька людей поранено внаслідок стрілянини під обласним управлінням СБУ. Того дня  усе розпочалося  мітингом на Хмельницькому Майдані –   реакцією на події у столиці. Частина мітингувальників направилися до стін управління Служби безпеки України в області. Нині кажуть : для того , аби побачити ,чим займається хмельницька «Альфа». Активісти намагалися увійти в приміщення режимного об»єкту. З вікон управління пролунали постріли.

Після пролитої мирної крові ситуація тільки загострилася – у вікна обласного управління СБУ полетіло каміння, далі- коктейлі Молотова. Активісти перехопили на маршруті три тролейбуси та стали вибивати ними ворота до двору приміщення. Спроби самих же громадських активістів втихомирити натовп звелися нанівець – напруга зашкалювала. Із приміщення СБУ ніхто до людей так і не вийшов. Наступного дня протестувальники знайшли тодішнього начальника управління СБУ Віктора Крайтора та привели на Майдан. Від нього вимагали пояснення за дії його підопічних. Після цього  Віктор Крайтор написав  рапорт про відставку. Чоловіка заарештували у залі засідань Хмельницької обласної ради та доставили у військову прокуратуру. Далі – розпочалось розслідування щодо стрілянини під стінами обласного управління СБУ. Цією справою займалась Військова прокуратура Західного регіону. Кримінальне провадження проти екс-очільника СБУ в області Віктора Крайтора закрили у березні 2015. Та Генпрокуратура лише тепер взялася за перевірку правомірності такого рішення.  Саме ця структура наразі займається розслідуванням подій трирічної давнини. 

Джерело: www.odtrk.km.ua