Експерт навів приклади, де у Хмельницькій області органи влади дублюють функції тергромад

24 Лютого 2017 15:31

Директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, як у Хмельницькій області окремі органи влади дублюють функції створених об’єднаних територіальних громад.

750_300_4074_01

“Є Старосинявський район. У межах цього району створено одну об’єднану громаду, яка територіально покриває весь район. Тобто всі повноваження, які сьогодні реалізує райрада, реалізуються селищною радою громади. Що має робити в такому випадку районна рада? Нічого. Вона не потрібна.

А тепер наведу інший приклад. Дунаєвецький район, в якому проживає 63 тисячі населення. В об’єднаних громадах 57 тисяч населення. Під районною радою і районною адміністрацією залишилося трошки більше шести тисяч населення, тобто кілька сільрад. Як районна рада та районна адміністрація мають збалансувати бюджетну мережу от із цих шести тисяч? Ніяк. Бо всі ресурси вже в трьох об’єднаних громадах”, – зазначив експерт в інтерв’ю “Главкому”.

Ткачук додав, що після ухвалення закону «Про засади територіального устрою» не повинно бути “білих плям” – необ’єднані території ввійдуть до ОТГ. Також планується ухвалити закон про затвердження адміністративно-територіального устрою України, “де написано, що затвердити адміністративно-територіальний устрій Хмельницької області у такому складі: район такий-то, стільки-то громад. Це будуть великі райони у 150–200 тисяч населення”.

Довідка НГП. На Хмельниччині створено 26 об’єднаних територіальних громад.

У 2016 році Центральна виборча комісія не знайшла правових підстав для оголошення перших місцевих виборів у трьох територіальних громадах Хмельниччини.