Хто і як на Хмельниччині може отримати безоплатну вторинну правову допомогу?

1 Березня 2017 13:35

uha.org.ua

Відтепер на  безоплатну  вторинну  правову  допомогу можуть розраховувати внутрішньо переміщені особи  та учасники бойових дій.    Це  окрім малозабезпечених краян та осіб з обмеженими можливостями ,яким держава уже кілька років поспіль оплачує представництво в суді. Світлана Русіна продовжує тему.

Після смерті чоловіка Ганна Олійник вперше зіштовхнулася з необхідністю доводити свої майнові права. Каже, не мала імунітету проти хамства бюрократів. Довго її просто відфутболювати, а дозволити собі найняти адвоката жінка не могла. Поневіряння тривали, допоки пані Ганна не звернулася у Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги:

Ганна ОЛІЙНИК – скористалася безоплатною правовою допомогою

– Коли я побачила, з якою увічливістю до мене звертаються, я просто почала плакати.

Таких історій безліч. За минулий рік на Хмельниччині своє право на безоплатну правову допомогу реалізували більше 11 тисяч краян. Це ,здебільшого, представники соціально вразливих категорій: внутрішньо переміщені особи, ветерани війни, інваліди, малозабезпечені, діти-сироти. Майже п’ята частина з них потребували послуг адвоката.

Наталя СТЬОПІНА – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області

-Хмельниччина належить до тих регіонів, де створено найбільшу кількість дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.

Безоплатне не означає безкоштовне для держави. За свою роботу  адвокати, залучені до таких послуг, все одно отримують винагороду, звітуючи щомісяця. Бюро з надання правової допомоги наразі формуються у кожному райцентрі. Посади там здобуваються на конкурсній основі. Отож, очікується  масштабне оновленні кадрів:

Ігор АЛЄКСЄЄВ – радник Міністра юстиції

– За ініціативи міністра юстиції були ліквідовані районні управління юстиції. І на їх місці створені бюро безкоштовної правової допомоги. І дана мережа охоплює практично кожний райцентр

Віктор ХУДНЯК – начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області

 – Безпосередньо правова допомога надається адвокатом, який має юридичну освіту. А представники бюро це не обов’язково юристи. А швидше менеджери і комунікатори. 

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної допомоги діють від середини 2015 року у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Шепетівці. Центри забезпечують доступ громадян до таких безоплатних послуг, як  захист від обвинувачення, представництво інтересів осіб в судах та в інших державних органах, а також складання документів процесуального характеру.

Джерело: www.odtrk.km.ua