Як навесні боротися з авітамінозом

2 Березня 2017 12:47

Colady.ru

Переживши тривалу зиму і втомившись без сонячного тепла, свіжих фруктів та вітамінів, організм починає «хандрити» і протестувати у різні способи. Хронічна слабкість і кепський настрій о цій порі часто сигналізують про весняний авітаміноз, кажуть лікарі.

Як зарадити в такій ситуації, пропонує Україна молода. 

Жменя заморожених ягід — замість аптечного вітаміну

Лікарі-імунологи нагадують, що наша імунна система безпосередньо залежить від того, що ми їмо, тож насамперед необхідно збалансувати власне харчування. Нині, в цей перехідний період між зимою і весною, важливо виключити з раціону продукти, «збагачені» барвниками і консервантами, уникати надто жирної їжі, закладів швидкого харчування.

Натомість доцільніше харчуватися простою домашньою їжею — готувати овочеві борщі, каші, сирні запіканки. Лікарі рекомендують звернути особливу увагу на сирі фрукти і овочі, квашену капусту.

Звісно, сезонних овочів і фруктів нині немає, а ті, що «перезимували», втратили свої корисні речовини. Однак вихід є.

«Головні вітаміни нині — риба, м’ясо, птиця, молочні продукти, — наголошує дієтолог Світлана Фус. — Якщо ці продукти щодня будуть на вашому столі, то про нестачу вітамінів не йтиметься. Але, можливо, ваше харчування недостатньо збалансоване. Пам’ятайте: вітаміни в організм мають надходити комплексно, а харчування має бути різноманітним. Не можна їсти чогось більше, а чогось узагалі уникати. Важливо дотримуватися певної пропорції. Білкової їжі має бути найбільше, жирів — трохи менше, а найменше — вуглеводів, хоча вони також дуже важливі для організму. Вуглеводами нас забезпечують макаронні вироби, солодощі, хліб. Жири є у вершковому маслі, салі, рослинних оліях. Співвідношення рослинних і тваринних жирів має бути два до одного. Поєднуйте м’ясо з овочами, а молочні продукти з фруктами».

У період міжсезоння можуть стати у пригоді аптечні мультивітамінні комплекси, хоча покладатися тільки на них — не варто. Зазвичай кожному з нас бракує певного, «свого» вітаміну, того, що ми найменше з’їдаємо з продуктами. Тож важливо урізноманітнити свій раціон.

Зрештою, «живі» вітаміни і мікроелементи корисніші для організму, ніж синтетичні, наголошують лікарі. Залізо можна «взяти» в зелених яблуках та гранатах, а також у яйцях, бобових і зернових. Кальцій, що так потрібний для міцних кісток, зубів, волосся і нігтів, є в молочних продуктах, особливо в сирах, та яєчних жовтках, а калій — у печеній картоплі, куразі, родзинках і свіжих червоних помідорах. На магній багаті гречка, квасоля, рис і хліб із цільного борошна. Морепродукти, м’ясо, гарбузове насіння і паростки пшениці збагатять організм цинком.

Вітамін А знайдете в моркві, буряку, червоному перці, кукурудзі, гарбузі, а вітамін С варто шукати в зелені, капусті, цитрусових, шипшині. Шипшиновий чай, до речі, містить і вітамін Е.

Світлана Фус нагадує: слід правильно розподіляти харчування протягом дня, аби всі важливі вітаміни і мікроелементи засвоювалися. Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну С, достатньо з’їсти апельсин і два ківі або жменю заморожених ягід смородини.

Березовий сік і повноцінний сон

Фізична активність — не менш дієвий помічник у боротьбі з весняною хандрою. Якщо працюєте в офісі і мало рухаєтесь, то помірні заняття спортом та регулярні прогулянки на свіжому повітрі особливо важливі. Візьміть за правило під час обідньої перерви прогулюватися в парку, корисно також подихати свіжим повітрям перед сном.

«Фізичні навантаження загартовують людину, роблять стійкішою до перепадів температур, інфекцій, — зауважує столичний терапевт Ольга Шидловська. — До речі, виснажливі тренування зовсім не обов’язкові. Досить ранкової пробіжки або прогулятися на роботу пішки.

Лікарі радять не забувати про повноцінний сон. Саме він, зауважує Ольга Шидловська, відновлює сили. «Що менше ми спимо, то швидше зношується організм, — застерігає фахівець. — Якщо людина не висипається, на ранок у неї «важка» голова. Відтак через роздратування важче зосередитися на роботі чи навчанні».

Пані Ольга радить поповнювати сили з допомогою фіточаїв. Їх навесні корисно готувати із гілок смородини та малини. Трав’яні напої — не просто джерело вітамінів і мікроелементів, а й рідина, якої потребує організм. Адже через зневоднення в організмі накопичуються шлаки, порушуються обмінні процеси.

Адаптуватися до сезонних змін допоможе і зелений чай, каже лікар. Він не просто тонізує, як кава чи чорний чай, а й заряджає позитивною енергією, отже, допомагає боротися iз сонливістю, покращує настрій. Чудовим джерелом вітамінів також є березовий сік, сезон якого незабаром настане.

РЕЦЕПТ

Лікар-дієтолог Центру здорового харчування «100 років» Оксана Скиталінська радить починати день порцією так званого гідромелю — до склянки підкисленої соком лимона чи яблучного оцту води додайте пів чайної ложки меду. Після ранкової зарядки обов’язково прийміть душ, розітріться рушником і беріться за енергетичний сніданок. Приклад такого сніданку — каша із зернових (скажімо, вівсянка) зі столовою ложкою розмочених і нарізаних сухо­фруктів (курага, родзинки), ягід. Доречною буде жменька волоських горіхів і чайна ложка насіння льону. Доповнити ранкове меню можна звареним яйцем, шматочком твердого сиру і кавою з молоком