Подорожуємо Україною. Музей іграшки: від коня-трансформера до кукурудзи-неваляшки

6 Березня 2017 09:08

Ксенія ЖУЖА

У музеї є ляльки – представники різних професій. Фото: bigfoto.in.ua та автора

У Київському державному музеї іграшки кожен знайде іграшку свого дитинства

 Колекція Київського музею іграшки налічує понад десять тисяч експонатів, серед яких ляльки, автомобілі, конструктори, настільні іграшки, ялинкові прикраси та багато іншого. Тут є навіть сирні коники, іграшкові праски та діюча модель парової машини.
Як не дивно, в цьому музеї буде цікаво дітям. Адже замість нудних стендів та серйозних експонатів тут усюди іграшки. Але і дорослих цей музей не залишить байдужими: тут кожен може знайти іграшки свого дитинства та поринути у приємні спогади. І усе це у Київському музеї іграшки.
Державний музей іграшки у Києві відкрився у 2005 році. Однак основи понад десятитисячної колекції були закладені ще у 30-х роках минулого століття. Так, у 1936 році в Києві була організована постійно діюча виставка дитячої іграшки, на якій представляли кращі зразки. Таким чином народилася унікальна колекція, яка демонструє, як розвивалася іграшкова промисловість у країні майже протягом століття.

“Морський бій”.

Стара залізниця.

Від 1930-х до 2000-х
У музеї діє три зали: «Історія іграшки», «Народна іграшка» та зала змінної експозиції. За браком місця відвідувачі можуть бачити лише частину експонатів – близько двох тисяч найрізноманітніших іграшок.
Зала «Історія іграшки» демонструє не лише, яким чином розвивалася іграшкова промисловість, а й як науково-технічний прогрес та ідеологія впливала на цей процес. Тут є ляльки-міліціонери 30-х, целулоїдні фігурки 40-х років, ретроведмедики 50-х, неваляшки у вигляді кукурудзяних початків 60-х років…

Ляльки-кукурудзи часів Хрущова.

Сучасних дітей здивує дерев’яний трансформер «кінь-трактор», конструктори «Кремль» та «Колгосп». Вплив науково-технічного прогресу виражений у мініатюрних прасках, швейних машинках, діючій моделі парової машини. Є тут і такі раритети, як свічковий проектор кінця ХІХ – початку ХХ століття та перша штучна ялинка із курячого пір’я.

Військова техніка.

Старі настолки.

Історична цінність
Також у музеї можна ознайомитися з єдиною в Україні колекцією настільних ігор та унікальними етнографічними ляльками. Вони не лише демонструють національні костюми різних народів і місцевостей, а й мають характерні риси обличчя, колір волосся тощо.

Етнографічні ляльки.

У залі «Народна іграшка» представлена багата колекція. Народні українські іграшки з дерева, глини, соломи, сиру мають велику історичну та етнографічну цінність, адже розповідають про традиції та культуру народу.

Народні іграшки із соломи.
Як добратися до музею іграшки у Києві
Музей іграшки розташовується за адресою Кловський узвіз, 8 (станція метро «Кловська»).
Дістатися до музею іграшки найпростіше від станції метро «Кловська». Слід пройти по вулиці Мечнікова до Кловського узвозу. По ньому треба піднятися на кілька сотень метрів до будинку №8.
Ось схема добирання:


Розклад роботи музею іграшки:
вівторок-п’ятниця – з 10:00 до 18:00, субота – з 10:00 до 17:00, вихідні – неділя, понеділок. Телефон для довідок: (044) 253 54 00.
Квитки в музей іграшки:
дитячий, студентський і пенсійний – 10 грн, дорослий – 20 грн.
Екскурсія для учнів і студентів (група до 15 чоловік) – 50 грн, сімейна екскурсія (група до 10 чоловік) – 50 грн.
Дітям до 5 років, дітям-сиротам, інвалідам І-ІІ групи, ветеранам війни, багатодітним родинам вхід безкоштовний.

Радянські ляльки, іграшкові праски, швейна і пральна машинки. 

Ви приїхали у столицю на вікенд і не знаєте, куди піти? Відвідайте Пейзажну алею з казковими героями, унікальний музей історії туалету та найбільший авіамузей у Жулянах.