Чому втримати успіх важче, ніж здобути його

9 Березня 2017 15:36

Успіх - фото 1Прагнення успіху для багатьох перетворилося в одержимість. Люди готові піти на будь-які жертви, аби досягти цього успіху. Але ось втримати його і залишитися вірним самому собі набагато складніше.

Життя після досягнення успіху може виявитися важчим, ніж усім здається. Автор книги “есенціалізм” Грег Маккеон якось запитав: “Чому успішні люди та компанії автоматично не стають ще успішнішими?” Відповідь проста: тому що успіх – це каталізатор провалу.

Бути непомітним і невідомим легко. Коли ви робите помилку, ніхто, крім вас самого, про це не знає. Але якщо ви у всіх на виду, всі тільки й чекають, коли ви допустите промах. Постійний тиск руйнує ваші погляди та цінності, які й послужили запорукою успіху.

Ось чому успіх – це найчастіше недовговічне задоволення. Адже, коли доб’єшся його, життя стає не легшим, а складнішим/

Успіх пережити складніше, ніж провал

Багатьом людям привілеї приносять більше шкоди, ніж користі. Зазвичай після того, як людина досягає успіху і отримує якісь привілеї (гроші, славу, нагороди), відбувається одне з двох.

Результат пошуку зображень за запитом "successful gif"

Ми забуваємо про причини успіху і думаємо тільки про його наслідки. Замість того щоб удосконалюватися в своїй справі, ми відпочиваємо на лаврах. Тому діти успішних людей так часто не досягають успіху. Вони бачать тільки його плоди, але не знають передумов.

Або ж ми відчуваємо постійну напругу через те, що повинні процвітати і далі. Багато хто не справляється з цим і навіть позбавляється кар’єри.

Успіх і досягнення – це не одне і те ж

Різниця між поняттями “успіх” і “досягнення” на перший погляд непомітна, але насправді вона дуже суттєва. Успіх – це наше суб’єктивне відчуття, а досягнення – об’єктивне відображення того, чого ми досягли. Можна мати безліч досягнень і не бути при цьому успішним.

Таке трапляється досить часто: люди, у яких є всі зовнішні показники успіху, відчувають себе втраченими і не пам’ятають, чому колись почали прагнути своїх цілей. Те, що одного разу було для них щирим захопленням, перетворилося в потребу визнання з одного боку, й постійну необхідність отримувати все більше і більше.

Якщо мотивація з внутрішньої перетворюється в зовнішню, якість роботи знижується. Якийсь час її ще можна підтримувати на колишньому високому рівні, але часто це виходить за рахунок здоров’я і стосунків.

Як стати успішним і не втратити себе

Якщо успіх – ваша головна мета в житті, то, швидше за все, успішним ви не станете. Гнатися за успіхом – те ж саме, що гнатися за щастям. І те, і інше можна вважати метою. Вони наслідок ваших вчинків і вашого ставлення до життя.

Успіх приходить, коли ваші вчинки не суперечать вашим переконанням і цінностям. А утримати його (хоча це складно через додатковий тиск) можна, якщо продовжувати дотримуватися своїх початкових принципів: тобто не змінювати самому собі.

Тоді ви продовжите розвиватися в своїй справі, навіть ставши світовим чемпіоном. Ви будете відмовлятися від спокус. Ви не дасте самолюбству контролювати ваше життя. Ви не закинуте свої переконання і близьких людей.

Не забувайте, чому ви рухаєтеся до своєї мети. Це, мабуть, найскладніше, що вам доведеться зробити на шляху до успіху.

Джерело: radio24.ua