У кількох районних центрах області проїзд у громадському транспорті здорожчає до 4 гривень

9 Березня 2017 11:34
Проїзд здорожчає у двох районних центрах Хмельницької області

Проїзд здорожчає у двох районних центрах Хмельницької області. Фото: vsn.com.ua

Поки Хмельницький відстоює право встановити тариф на проїзд у громадському транспорті на рівні 4 гривень, принаймні у двох райцентрах він здорожчає уже найближчим часом.
Днями Кам’янець-Подільська та Городоцька міські ради оприлюднили попередні інформації про те, що проїзд у громадському транспорті зросте.

6 березня, в сесійній залі Кам’янець-Подільської міської ради громадськість і перевізники обговорювали питання встановлення регульованого тарифу на перевезення пасажирів в автобусах, які працюють на міських маршрутах.

Раніше перевізники пропонували підняття тарифу на проїзд до 6,29 грн. Цього разу – до 5,65 грн. Натомість економічно обґрунтованим розрахунком департамент економіки та розвитку інфраструктури міста називає 4 грн.
Саме тому, в результаті обговорень, на чергове засідання виконавчого комітету буде винесено проект рішення про встановлення тарифу на пасажирські перевезення у розмірі 4 грн. У разі набрання необхідної кількості голосів рішення вступить у силу з 1 квітня.

А вже після підняття тарифу на перевезення міська рада проведе моніторинг пасажиропотоку в Кам’янці.

У Городку ж днями оприлюднили попередню інформацію про «Встановлення тарифу щодо оплати транспортних послуг по перевезенню пасажирів у м. Городок на міських автобусних маршрутах загального користування».

У міській раді переконують, що на сьогоднішній день діючі тарифи не здатні в повному обсязі забезпечити відшкодування витрат перевізникам за надані послуги з перевезення.

Зараз проїзд у Городку коштує 3,5 грн але перевізники кажуть, з моменту, коли приймався цей тариф, вже зросла вартість пального, запасних частин та автомобільних шин.

Перевізники переконують, що здорожчання пального і запчастин призвело до збільшення собівартості перевезення 1-го пасажира автобусом, яка на сьогоднішній день згідно розрахунків складає 4 гривні.

«В зв’язку з нестабільним характером економічного стану країни, постійним коливанням курсу іноземних валют, який в свою чергу безпосередньо впливає на політику ціноутворення і збільшення вартості паливно-мастильних матеріалів, запчастин та технічно-ремонтного обслуговування транспортних засобів, як наслідок постає необхідність перегляду діючого тарифу на пасажирські перевезення», – йдеться на сайті міської ради.

У міській раді кажуть, є два варіанти виходу із цієї ситуації. Перший: зберегти діючий тариф, але при цьому погіршиться обслуговування пасажирів через велику зношуваність автотранспорту, та скоротяться діючі графіки руху і зросте напруга серед перевізників через збитковість пасажироперевезень.

Другий варіант – збільшити тариф, тим самим забезпечити витрати перевізників, дати їм можливість підтримувати в належному технічному стані автотранспортний парк і навіть підвищити якість та безпеку надання послуг. Однак цей варіант, як йдеться на сайті міськради, потягне за собою «незначне збільшення витрат громадян на оплату цієї послуги».

Коли нові тарифи вступлять у силу в Городку поки точно не відомо.