У парках, вулицях, кінотеатрах і навіть населених пунктах: як на Хмельниччині увіковічнили Шевченка

10 Березня 2017 12:27
У Хмельницькому пам'ятник Кобзарю розташований у парку

У Хмельницькому пам’ятник Кобзарю розташований у парку. Фото: автора

9 березня — 203 річниця від дня народження Кобзаря.
Сьогодні, 9 березня, день народження одного із найвідоміших українців Тараса Шевченка. Цю дату відзначають у кожному куточку нашої країни — читають вірші, кладуть квіти до постаментів, згадують життєвий і творчий шлях, вклад у розвиток української культури та мови.

Кобзаря вважають українським Пророком, чиє поетичне слово було актуальним у 19 столітті, і не менш значиме сьогодні. Пам’ять Тараса Григоровича увіковічнили у назвах населених пунктів, вулиць, навчальних закладів, театрів і кінотеатрів.

Як повідомляє інтернет сайт “Національний музей Тараса Шевченка”, у світі налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку, з них 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області.

Чимало пам’ятників Кобзарю і на Хмельниччині. Є він і в обласному центрі – цільний монумент заввишки близько 5 метрів, вирізьблений зі з’єднаних чотирьох гранітних брил, що стоїть на всіяному травою невеликому підвищенні. Розташований він на вулиці Проскурівській, у парку імені Тарасу Шевченка. Там же, біля постаменту, кілька років тому встановили металеву книжку, на якій викарбувані слова із “Заповіту” поета.

На сторінках книжки – “Заповіт”

Парк ім. Тараса Шевченка – одне із найулюбленіших місць відпочинку хмельничан. Зручне розташування, у центрі міста, облаштовані місця для відпочинку, чимало дерев та кущів, охайні алеї, дитячий майданчик і фонтан приваблюють містян.

Парк розташований у центрі міста

Із центральної вулиці парк прикриває муніципальний кінотеатр ім.Т. Шевченка. На площі перед ним часто відбуваються святкові дійства — концерти, вистави, працює ярмарок.

Нещодавно на площі перед кінотеатром відремонтували

На честь Кобзаря у Хмельницькому названа одна із вулиць. Вулиця Шевченка розташована у центральній частині міста, пролягає від вулиці Свободи до вулиці Трудової (район залізничного вокзалу). Саме на ній розміщується єдина в Україні Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. У жовтні 2016 року на етреиторії навчального закладу відкрили пам’ятний знак «Чужого научаємось, і свого не цураємось» Великому Кобзареві.

В прикордонній академії вшанували Шевченка.Фото: з архіву

Також, ще 1937 року в нашій області було створено обласну бібліотеку для дітей та юнацтва. Зараз це Хмельницька обласна бібліотека для дітей ім. Тараса Шевченка.

Бібліотека – сучасний центр інформації, освіти, дозвілля та розвитку творчих здібностей дітей. Фото: з архіву

Що стосується усієї області, то маємо три села Шевченка у Ізяславському, Старокостянтинівському і Ярмолинецькому районах та Шевченко у Славутському. Окрім того, майже у кожному райцентрі та багатьох селах є вулиці Шевченка, та навіть пам’ятники Кобзареві. До речі, у Старокостянтинові пам’ятник встановили на початку цього року. Гроші на нього збирали близько десяти років.

Вулиця Шевченка у Хмельницькому

Пам’ятник Тарасу Шевченку у Старокостянтинові. Фото: www.adm-km.gov.ua/