Правоохоронці п’ятий рік шукають винних у загибелі дитини

13 Березня 2017 17:29

ridna.ua

П’ятий рік мати загиблого підлітка із Чотирбоків  Шепетівського району намагається притягнути до відповідальності винних у смерті сина. І увесь час жінка натикається на спротив правоохоронців. Переконує: поліція і прокуратура ігнорують очевидні  факти, списуючи недбалість підприємців на банальний нещасний випадок.

12-річний Руслан Костюк загинув у червні 2012 року у селі Чотирбоки Шепетівського району. Хлопця завалило стіною демонтованої лазні. Смерть була фактично миттєвою. Його товариш  Максим  Головатюк  травмував тоді ліву ногу.

Максим Головатюк ,житель с. Чотирбоки, Шепетівський р-н. Серебрякова

– Теж гралися, бігали. Стіна мені впала на коліно. Вона як впала мене перегородило і я нічого не бачив з того боку.

На його крики  першою прибігла мати Руслана – Лариса Серебрякова. Жінка самостійно намагалася зрушити стіну. Та даремно. Як виявилося пізніше, аби підняти цегляну брилу, знадобилося шестеро дорослих чоловіків.

Максим Головатюк, житель с. Чотирбоки, Шепетівський р-н. Серебрякова

– Мама Руслана, тьотя Ларіса, вона намагалася підняти стенку… Сама ні, там цегла, камінь. Всі хто чув, чоловіки прийшли ломами руками відсовувати ту стінку. Більше шести чоловік підняли цю стінку.

Максим кілька тижнів провів у лікарні. За цей час власник демонтованої лазні навіть не поцікавився його здоров’ям.

Максим Головатюк, житель с. Чотирбоки, Шепетівський р-н. Серебрякова

– До мене власник цієї будівлі не приїжджав, гроші також не давав на лікування.

Під час розслідування смерті Руслана Костюка з’ясувалося, що лазня належить родині підприємців зі Славути. Однак, за п’ять років справа до суду так і не потрапила.

Лариса Серебрякова, мати загиблого Руслана Костюка

– П’ять років вже минуло як загинула моя дитина. З 12-го року перша відмова у мене є, вони взагалі не хотіли відкривати, і даже до єдиного реєстру не хотіли вносити. І зараз є в мене 5 рішень про закриття кримінальної справи.

5 разів суд скасовував рішення про закриття кримінального провадження. І 5 разів справу відсилав на дорозслідування. Розслідування активізувалося лише після звернень у Київ.

Лариса Серебрякова, мати загиблого Руслана Костюка

– Жалілися, що ви вже знову нажаловалися, і справа пішла до Хмельницького. Я мушу жалуватися, бо вони нічого не роблять і ми мусимо стукати в двері.

Жінка звинувачує правоохоронців у затягуванні справи.

Лариса Серебрякова, мати загиблого Руслана Костюка

– Слідчий толком нічого не відповідає…Він конкретної відповіді, що він робить, і як проходить слідство не дає. Фактично подумати, якщо 5 років ця длиться справа і слідчий нічого не робить. Значить він не зацікавлений.

Натомість слідчий скаржиться на складність справи.

Сергій Верхогляд, старший слідчий Шепетівського відділу поліції

– Є проблема по даній справі, це не проста справа. Нам необхідно довести саме оцей причинний зв’язок, що його дії вплинули саме на загибель неповнолітнього.  

Як виявилося, приватний підприємець викупив лазню. Не маючи жодних дозволів на демонтаж, розібрав будівлю.

Лариса Серебрякова, мати загиблого Руслана Костюка

– Там не було вжито заходів безпеки… Це є документально підтверджено.

Прокуратура ж вважає, що підприємці розбирали лазню не як юридичні, а як фізичні особи. А тому до відповідальності їх також притягнути неможливо.

Віктор Гончарук, старший процесуальний прокурор.

– Ну питання в чому, що вони не купляли зазначене приміщення як приватні підприємці. Як фізичні особи.

Адвокат потерпілої, котру власне потерпілою визнали лише через рік після трагедії, переконаний: справу затягують.

Володимир Костюк, адвокат Лариси Серебрякової  

– Неодноразово виносилися, на наш погляд, постанови про закриття кримінальних проваджень… Суди неодноразово скасовували постанови про закриття кримінальних проваджень. Висновок експертизи який міститься у матеріалах справи, у повній мірі дає підстави для слідчого притягнути до відповідальності осіб які придбали даний об’єкт … З порушенням здійснювали демонтаж даного об’єкту.

Наразі справа перебуває на черговому, тобто уже шостому  дорозслідуванні.

 

Джерело: www.odtrk.km.ua