“Стоп корупції” підписав меморандум з чиновником, якому влаштували “гоніння”. Юрист назвав ці дії протиправними

17 Березня 2017 10:35

Громадська організація “Стоп корупції” 14 березня підписала меморандум з начальником Головного управління Держспоживслужби у Хмельницькій області Василем Грушком з метою ефективної співпраці в боротьбі з корупцією.

Частину цього документу у “Фейсбуці” виклав голова обласного осердку ГО Артур Сторожук.

“Служба готова довести прозорість та чесність у своїй діяльності. Стопкор зацікавлений в громадському контролі та запобіганні корупції, це основна мета організації, ми за об’єктивність, та проти того, щоб будь-які суб’єктивні фактори (приязне або неприязне особисте ставлення) заважали об’єктивності сприйняття фактів”, – пояснив він.

Фото з "Фейсбуку" Сторожука

Фото з “Фейсбуку” Сторожука

У коментарі НГП голова хмельницького адвокатського об’єднання “Гавриленко і партнери” Роман Гавриленко заявив, що чиновник Грушко перевищив службові повноваження.

“По-перше, державні службовці, в своїй діяльності повинні дотримуватись вимог законодавства та не надавати переваг будь-кому при виконанні службових обов’язків. За умови підписання документів, в тому числі і меморандумів, такі державні службовці надають переваги іншій стороні такого документа, що є підставою для притягнення їх до відповідальності за ті ж корупційні діяння. З іншої сторони, такі державні службовці приймають на себе зобов’язання перед іншими особами вчиняти ті чи інші дії, діяти не у спосіб визначений законом, а згідно умов меморандуму. Тому, підписанти підтвердили своїми діями наміри порушувати діюче законодавство. З іншої сторони, громадській організації, підписанту меморандуму слід врахувати і те, що втручання в діяльність органів влади, в тому числі шляхом впливу через підписання будь-яких документів є також неприпустимим. Як висновок: меморандум про співпрацю з представником органу державної влади є проявом порушення законодавства та доказом протиправних дій його сторін. Оскільки текст меморандуму не розголошується, надати оцінку його змісту не можливо”, – зазначив юрист.

Як писав НГП, деякі активісти з “Автомайдану”, ГО “Халк”, ВО “Самооборона. Громадський контроль”, “Стоп корупції” блокували призначанення Василя Грушка, попередивши про протестні акції. Хвилю обурення викликали зв’язки пана Грушка з колишнім керівництвом Хмельниччини часів Партії регіонів.

Хмельницька ОДА також не дала погодження Василя Грушка на посаду начальника управління Держпродспоживслужби в області.

“Грушко – сват колишнього губернатора області часів злочинного режиму Януковича, який наслідував приклад екс-президента і теж втік з посади. Ми перевірили декларацію і з’ясувалось, що у Грушка колекція мотоциклів на мільйон доларів, у користуванні позашляховик Хаммер. І цей чоловік прагнув очолити Держпродспоживслужбу, у яку входить одразу 7 служб: санстанція, ветеринарна служба, фітосанітарна. Це ж яка корупційна лазівка могла би бути для Грушка, який звик жити на широку ногу”, – раніше висловлювався Артур Сторожук.