У центрі Хмельницького влаштували акцію на підтримку патрульних, які застрелили порушника на Тернопільській

24 Березня 2017 14:48
У центрі міста збирали підписи на підтримку патрульних

У центрі міста збирали підписи на підтримку патрульних. Фото: автора

Збирати підписи не завадив навіть дощ.
 У Хмельницькому біля кінотеатру імені Т.Шевченка 23 березня відбулась акція «Обери безпеку – підтримай поліцейського». Організатори збирали підписи в підтримку патрульних, які 30 січня минулого року при затриманні застрелили підозрюваного.

Патрульні поліцейські застосували зброю щодо чоловіка, який штрикав шилом перехожих в обличчя. Згодом з’ясувалося, що він перебував на обліку в психоневрологічному диспансері. Спочатку поранив там медсестру, після чого, втікаючи, напав ще на двох людей.

Чоловік від втрати крові помер у кареті “швидкої”. Фото з архіву

За фактом дій патрульних обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за статтею 118 Кримінального Кодексу України (Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця”). Санкція статті зокрема передбачає позбавлення волі на строк до двох років. Поки підозру не оголосили жодному з поліціянтів, але за результатами внутрішнього розслідування, яке проводили у поліції, одного з патрульних Сергія Акаєвича понизили у посаді, іншого – Ярослава Болюха звільнили з правоохоронних органів.

Уже колишній інспектор патрульної поліції Ярослав Болюх каже, що для нього звільнення було несподіванкою, адже був упевнений, що діяв при затриманні небезпечного злочинця правильно: саме так, як навчали. Говорить, що дії були в межах закону. Перед тим, як стріляти у чоловіка, застосовували газ, гумову палицю, але нападника нічого не зупиняло. Один із перехожих навіть вдарив його по голові каменем: не допомогло. Копи зробили і попереджувальні постріли вгору і біля ніг. Лише потім почали цілитися у людину.

Ярослав Болюх – спортсмен, каже, що з дитинства мріяв бути правоохоронцем

«Він не реагував ніяк. Навіть після пострілів у ноги не зупинявся, продовжував йти на нас. Коли ситуація стала критична, прийняли рішення стріляти по руках. Лиш тоді він зупинився, – пригадує Ярослав Болюх. – Я мільйон разів прокручував цю ситуацію в голові. По-іншому ніяк не можна було вчинити. Якби можна – я б так зробив».

Звільнили патрульного на підставі висновку комісії, з яким він категорично не погоджується, як і його вже колишні колеги. Припускає, можливо, сталася помилка з боку керівництва. У патрульній поліції зауважують, що Ярослав Болюх – один із найкращих у їхніх лавах. Не раз рятував життя і навіть має нагороди за період служби. Однак це не завадило керівництву звільнити його.

«Я досі вірю в поліцію. Головний наш лозунг – «Служити і захищати». Можливо, багато хто не вірить, але я вірю, що ми щось змінили і можемо змінити», – додає Ярослав.

Підписатися на канал “Є” в Youtube

Друзі, знайомі і просто небайдужі хмельничани організували акцію зі збору підписів на підтримку патрульних. Цьому не завадив і дощ. Кажуть, акція покликана змінити думку керівництва про те, що копів, які застрелили чоловіка, потрібно покарати. Ті, хто ставив підпис на підтримку патрульних, переконані: якщо покарають цих патрульних, то інші задумаються, чи варто зупиняти небезпечних злочинців, якщо потім за це можна отримати покарання.

Багато хмельничан підтримують патрульних у цій ситуації

«Поліцейський, на мою думку, виконав свій професійний обов’язок: зупинив озброєного злочинця, який його атакував. Зараз таких людей, які здатні на вчинок, які здатні прийняти рішення, у тому числі про застосування зброї, є не так багато. Найпростіше було закрити очі, почекати, поки він втече і десь у дворі підріже ще когось. Тоді отримаєш догану. Я вважаю, те, що зараз відбувається, може негативно вплинути на патрульну поліцію в цілому, бо потім поліцейські будуть задумуватися, чи треба стріляти, чи краще постояти в сторонці, ніж потім мати проблеми. Людині дають повноваження, і потім вона несе за них відповідальність – це дивно. Насправді стара система боїться змін, і патрульна поліція, яка б молода чи не зовсім професійна вона не була, – це нові паростки, які поперек горла у старої поліції, прокуратури, судової системи, які не хочуть справжніх реформ. Тому для старої системи важливо, щоб нові паростки загнивали на корені», – каже громадський активіст, хмельничанин Андрій Попик.

Хмельничани просять не карати патрульних

Підписатися на канал “Є” в Youtube

Адвокат патрульного Оксана Каденко зазначає, що звернення на підтримку вже відправили до Міністра Арсена Авакова. За її словами, постражало щонайменше 5 копів, які затримували порушника, навіть ті з них, які не застосовували зброю. До дисциплінарної відповідальності притягнули і тих, хто використовував тільки кийок.

Керівництво поліції просять врахувати думку громадськості

«Юридичної логіки ситуація, яка має місце, не витримує зовсім. Хлопців і дівчат ретельно відбирали у патрульну поліцію, навчили, як покроково реагувати в небезпечних ситуаціях. І коли після цього ці хлопці, так як їх навчали, як написано в законі, захищали людей і захищали себе, правовий наслідок – дисциплінарна відповідальність, звільнення з посади, й ініціювання в інших формах покарання. І це ще не кінець історії. Саме тому, коли юридично ситуація не витримує критики, – надія на громадськість. Якщо ми не захистимо наших хлопців, завтра кожен з нас буде не захищений сам», – говорить Оксана Каденко.

Однак не всі підтримують у цій ситуації патрульних. У соцмережах це тема вже викликала гостру дискусію. Дехто не може зрозуміти, чому кілька поліцейських не спромоглися зупинити одного психічно хворого чоловіка з шилом. «Він же не «Термінатор», – пишуть користувачі.

Тим часом збір підписів на підтримку патрульних триває. Організатори акції наголошують, що якщо покарають цих патрульних, то в подібних ситуаціях інші просто боятимуться застосовувати спецзасоби до небезпечних злочинців.

Дощ не завадив привертати увагу перехожих

На акцію прийшли з плакатами

Серед тих, хто підтримує копів, – і молодь, і старші люди

На підтримку хлопців зібрали вже сотні підписів

Організатори кажуть, збиратимуть підписи, поки їх не почують