Як нідерландці гопак танцювали

28 Березня 2017 16:32

ua.depositphotos.com

Вони проїхали тисячі кілометрів, аби навчитись українському гопаку. Нідерландські танцівники  на два дні стали учнями артистів Академічного ансамблю пісні і танцю  «Козаки Поділля», а вихідними разом із ними дали справжній концерт на сцені обласної філармонії.    

Знайомтеся Іш та Ян  – танцівники із Нідерландів. Їх рідні стилі це контепм та хіп-хоп. Та нині  вони у вишиванках та шароварах на українській сцені дають справжнього запального гопака із  Козаками Поділля.

Ми зараз дуже сконцентровані. Коли світять ось такі вогні на сцені, починає грати музика, ми  не хвилюємось просто отримуємо задоволення  

Танець – це їхня  стихія. Ян Койман та Іш ай Хамо  – справжні  зірки Нідерландів. Хлопців об’єднав проект тамтешнього громадського телебачення «Танець навколо світу». Тож тепер вони подорожують від країни до країни, вивчаючи головний  танок кожної. За плечима голландської знімальної групи – Південна Африка й Таїланд.  Україну, кажуть теж оминути не могли  – через нашу національну гордість – гопак.

Іш Айт ХАМОУ – танцівник з Нідерландів

Мені здається в житті ми недостатньо посміхаємось і недостатньо пишаємось тим, ким ми є. Тож це і був головний урок для нас, коли ми навчались вашому національному танцю –  гопаку – посміхатись людям навколо і бути гордим собою.   

Іш та Ян запевнюють в танці головне душа,  просто відточити рухи замало – тут  потрібно відчувати серцем. Тож спочатку хлопці побували на Хортиці. А ось навчатись гопаку вирішили саме в Академічного ансамблю пісні й танцю «Козаки Поділля». Бо, виявляється, серед артистів балету є справжній нащадок запорожців.

Олександр БОРОДАТИЙ – артист балету ансамблю «Козаки Поділля»
– Просто подзвонили продюсери , сказали, що ти будеш працювати із голландською групою

На все про все 48 годин. Нідерландські гості розповідають, за умовами проекту мають опанувати усі рухи лише за два дні.

Іш Айт ХАМОУ – танцівник з Нідерландів

– Спочатку я думав, що це буде неможливо, але в нас був чудовий вчитель, який нас заспокоїв та запевнив, що все буде добре. І увесь колектив нас дуже підтримував. Вони усі чудові.  Ми щасливі, що нас тут так гарно зустріли, що тут ще додати

– Звісно я трішки, ну зовсім трішки нервував. Але на сцені, де є світло музика, я почуваюсь як вдома. Тож коли ми почали танцювати все минулось 

Ян КООЙМАН – танцівник з Нідерландів

– Наш успіх полягає в тому, що ми дуже сконцентровані на тому, що робимо. Ми  відкриті і завжди вчимось. Мені постійно хочеться відкривати щось нове для себе, я думаю Іш в цьому погодиться зі мною. І Я вчусь через зустрічі з новими людьми. А ще ми  завжди викладаємось на всі сто.    

Танцівники кажуть, дуже раді, що втрапили саме до України з її щирими жителями, смачною їжею та запальними танцями. Бо раніше нашу країну асоціювали хіба що з Шевченком, і те футболістом.  Тож кажуть обов’язково  повернуться сюди ще, разом із своїми дітьми коли ті стануть дорослішими.  Нині  ж  на їхньому шляху ще три країни, щоправда які саме Іш та Ян дізнаються вже в аеропорту, коли дістануть квитки на літак. 

 

Джерело: www.odtrk.km.ua