Симчишину затвердили герб, прапор та хоругву міського голови

30 Березня 2017 13:37
Затверджено, що герб являє собою гербовий щит з фігурою – три золоті (жовті) перехрещені стріли (середня – вістрям донизу, дві – під кутом 90 градусів – вістрям вгору на синьому тлі. Обрамлення щита золоте (жовте). Форма гербового щита – іспанський закруглений щит і його варіанти. Співвідношення ширини гербового щита до його довжини 2:2,8. Фігура розташована посередині щита і займає (по середній стрілі) 2/3 довжини щита. Щит герба обрамлено золотим (жовтим) декоративним картушем, увінчаним срібною мурованою короною з трьома зубцями.
Прапор міста Хмельницького являє собою прямокутне полотнище синього кольору співвідношенням сторін 2:3. В центрі розміщено головний елемент міського герба (три схрещені стріли), оточений по колу шістнадцятьма гострокутними рівновеликими трикутниками жовтого (золотого) кольору, розміром 1/3 довжини прапора.
Хоругва (штандарт) міського голови являє собою квадратне полотнище (розміром 100х100 см) синього кольору. В центрі розміщено головний елемент міського герба (три схрещених стріли), оточений по колу шістнадцятьма гострокутними рівновеликими трикутниками жовтого (золотого) кольору, що виступає як стилізоване зображення сонця, давнього символу подільського краю, в центрі якого знаходиться місто Хмельницький. Полотнище хоругви (штандарта) обрамлене золотою прямою лиштвою шириною 3 см.
Питання символіки міста не піднімалися 20 років. Ще  у 1990 році, 27 вересня, міська рада першого скликання відродила історичний герб Проскурова як герб міста Хмельницького та затвердила Положення про герб. Рішення було прийняте з метою відродження духовних цінностей, підняття патріотизму і національної самосвідомості хмельничан.  Треба відзначити, що у той час, коли ще існував Радянський Союз, депутатам було дуже непросто зважитись на подібне рішення. Герб нашого міста став одним із перших в Україні. Прапор міста був затверджений  міською радою 29 жовтня 1997 року.

Сучасним рішенням міської ради до старого герба добавлено обрамлення гербового щита золотим картушем, увінчане срібною мурованою короною. На основі старого прапора міста створено штандарт міського голови, який використовуватиметься під час офіційних церемоній за участю очільника міста. Затверджено новий опис прапора, який підніматиметься на громадських спорудах в дні державних та місцевих свят, під час прийому офіційних делегацій, проведення спортивних змагань, мистецьких заходів.

Джерело: www.odtrk.km.ua