Облрада вимагає у керівництва держави скасувати абонплату за газ

7 Квітня 2017 16:32

Депутати Хмельницької обласної ради звернулися до центральної влади з проханням відмінити рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо введення щомісячної абонплати за газ для населення.

Фото Віталія Тараненка

Фото Віталія Тараненка

За це рішення сьогодні проголосувало 53 депутата на позачерговій сесії.

Обранці витратили півтори години на дискусію цього питання. Заступник директора-головний інженер ПАТ «Хмельницькгаз» і водночас депутат облради Олександр Лоб заявив, що давно назрілим є розмежування нинішнього тарифу за спожитий природний газ, в якому “сидить” утримання систем газопостачання.

За словами газовика, його підприємству не вистачає обігових коштів, аби влітку ремонтувати та утримувати системи. Причина – зменшння споживання газу населенням на 20% або 300 млн. куб. м.

Депутат Іван Гладуняк наполегливо випитував колегу Лоба, чи введення абонплати має компенсувати господарські проблеми, з яким стикнувся газовий монополіст. Відповідь головного інженера «Хмельницькгазу» фактично підтвердила поставлене запитання.

Також пан Гладуняк звернув увагу на відсутності диференційованого підходу та суттєвій різниці абонплати на газ, яку може сплачувати населення Хмельницької області порівняно з іншими регіонами. Зокрема, тернополяни, які мають в помешканнях лічильник G4, сплачуватимуть щомісячно 58 грн абонентської плати за газ, а власники лічильників G2,5 – 39 грн; споживачі «Хмельницькгазу» з лічильником G4 повинні відддати 117 грн, з лічильником G2,5 – 78 грн.

Депутат Віталій Олуйко розкритикував спосіб, в який укранцям ввели новий збір за газ. І запропонував на одну із сесії облради запросити керівника НКРЕКП Дмитра Вовка або його заступників, а також Міністра енергетики та вугільної промисловості для заслуховування.

У підсумку обранці Хмельниччини вимагають у центральної влади оприлюднити методику розрахунків та обгрунтування існуючих тарифів на послуги газопостачання населенню; відправити у відставку голову НКРЕКП Вовка за рішення про запровадження абонплати за газ.

Як відомо, 28 березня НКРЕКП прийняла нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, у тому числі для населення. Згідно з цим рішенням, з 1 квітня тариф на газ складатиметься з двох компонентів: ціни газу як товару (близько 6 грн за 1 куб. м) і вартості його транспортування по газотранспортній системі й розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана абонплата). Остання розраховуватиметься, виходячи з максимальної пропускної здатності лічильника споживача.

Президент Петро Порошенко заявив, що рішення про введення абонплати на газ має бути призупинено.

Натомість, за даними Меморандуму уряду з Міжнародним валютним фондом, Україна взяла на себе зобов’язання до кінця серпня 2017 року запровадити окремий тариф на розподіл газу (так звану «абонплату»), виходячи з показників потужності споживання «блакитного» палива.

«До кінця серпня 2017 року ми… застосуємо тариф на розподіл газу та опалення на основі потужності, що дасть змогу перенести деяку частину вартості на літні місяці – всі зміни набудуть чинності з 1 травня 2017 року», – повідомляється в документі.