Україна відмовляється від російських ліків

12 Квітня 2017 09:18

energolife.info

Три роки Україна намагається позбутися російської залежності в різних сферах. На черзі — медицина.

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) звернулося з листом до голови українського уряду з проханням зупинити поставки російських ліків в Україну. В.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пропонує припинити дію реєстраційних посвідчень та взагалі реєстрацію та перереєстрацію лікарських засобів, вироблених в Росії, повідомляє DW.COM. 

«Не можна одночасно вбивати українців і „дбати“ про їхнє здоров’я», — написала Уляна Супрун на своїй офіційній сторінці у Фейсбук.

Окрім цього, її міністерство хоче тимчасового заборонити ввезення в Україну ліків, виготовлених на українських підприємствах, розташованих в окупованому Криму і на непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей.

За словами Супрун, кожні два роки Україна повинна проводити перевірку виробництва і на цій підставі підтверджувати сертифікат GMP (Good Manufacturing Practice — документ про відповідність міжнародним стандартам фармацевтичного виробництва — ред.), однак нині відвідати фармзаводи в Росії, Криму та у «ДНР-ЛНР» українські чиновники не мають змоги.

«Якщо ми беремо на себе відповідальність реєструвати чи перереєструвати ліки, ми повинні мати доступ до їх виробництва. Ми не можемо зараз йти туди з перевіркою, відповідно не можемо гарантувати безпечність і якість цих ліків, тому призупиняємо реєстрацію», — аргументувала свою позицію в.о міністра охорони здоров’я України.

У МОЗ порахували, що з 256 препаратів, які імпортуються в Україну з Росії, лише 8 найменувань, затверджених держпротоколами для лікування, не мають зареєстрованих в Україні аналогів.

«Більшість цих препаратів не є ліками, а лише фармацевтичні інгредієнти», — наголосила Уляна Супрун і зауважила, що МОЗ вже веде переговори з українськими та іноземними фармкомпаніями про виведення на ринок України ліків, які раніше традиційно постачала Росія.

У листі МОЗ до Кабміну йдеться про те, що найбільше російські виробники постачали в Україну імунобіологічні препарати, які використовуються для імунопрофілактики, зокрема вакцини.