Заможна голова – багата громада. Чи навпаки? Подільський список Форбс.

14 Квітня 2017 11:25

kluchdoprocvitania.blogspot.com

Обєдналися, децентралізувалися та чи стали жити по-новому? Ми дослідили, яким об’єднаним тергромадам Хмельниччини живеться найкраще. Та як це відображається на статках тамтешніх голів.  

Нові фапи, дитячі садки, відремонтовані дороги. І це здобутки лише за минулий рік та початок 2017. Йдеться про Гуменецьку об’єднану тергромаду Кам’янець-Подільського району. До неї  входять два десятки сіл .  Тут розташовані декілька кар’єрів та потужних підприємств. Серед яких Подільський цементний завод та птахофабрика «Авіс».

(Інна АБДУЛКАДИРОВА – голова Гуменецької об’єднаної територіальної громади

– Все, що сьогодні держава нам дає, ми використовуємо. Маємо свої власні доходи. Наш бюджет – 46 мільйонів.

Багата громада – заможна голова. Інна Абдулкадирова спільно  з родичами володіє майже десятком земельних ділянок та задекларувала більше 400 тисяч гривень річної зарплати. Тобто на місяць вона отримує близько 35 тисяч. Зокрема, і  за рахунок премій.

Сергій ЯЦКОВСЬКИЙ –  директор Хмельницького регіонального офісу реформ 

– Премія може бути і 1000%, якщо за це проголосували депутати місцевої ради.

Другий щабель – за Розсошанською тер громадою Хмельницького району. Вона, як і Гуменецька, не дотаційна, а навпаки звідси ще вилучають надходження до держбюджету. Навколо новообраного голови Василя Дячка минулоріч спалахували корупційний скандал. Обранця звинувачували у хабарництві, пов’язаному з наданням в оренду ставка. На захист голови тоді стали місцеві жителі:

Жителька Розсошанської ОТГ

– Ця людина прийшла в допомогу людям. У нас все позабирали, а він намагається віддати. І тому він став неугодним вищим колам.  

Так чи інак, але Розсошанський сільський голова задекларував лише 1 земельну ділянку у своїй безпосередній власності та досить скромну зарплату. А от його теща виявилася вельми заможною пані. У жінки 6 земельних ділянок, 2 квартири та будинок.

Третя за заможністю громада Хмельниччини – Волочиська. У розрахунку міжбюджетних трансфертів ОТГ вийшла на нуль. Тобто не є дотаційною, але і відрахувань у держбюджет не здійснює. Її голова Костянтин Черниченко електронну декларацію поки не подав. Але прославитися все ж встиг. Минулоріч пан Черниченко потрапив у немилість громадських активістів через те,  що  облдержадміністрація запропонувала нагородити його почесною грамотою Кабміну. Саме тоді голові і згадали його політичні вподобання та активну участь у антимайдані

Джерело: www.odtrk.km.ua