25 квітня: це цікаво знати

25 Квітня 2017 12:02

poglyad.com

А вам не здається, що за музику, котру замовляють олігархи, платить народ?..
Олександр Перлюк

За церковним календарем 25 квітня вшановують преподобного Василія сповідника, преподобного Ісаака Сиріна, мучеників Міну, Давида та Івана, преподобну Анфісу, преподобного Афанасія, мученика Зенона.

У народі вважають, що з цього дня стає значно тепліше, земля прогрівається, сохне, тому в народі говорили, що «Василь землю парить». Наші пращури спостерігали за вербою: якщо вона до цього дня розпушилась — сильного холоду уже не буде.

З 25 квітня масово вилітають джмелі, літають бджоли. Виходять з нір лисиці.

Іменинниками 25 квітня є:
Давид, Іван, Анфіса, Афанасія, Зенон.

25 квітня народились:

1907 — Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола), український письменник, автор творів для дітей та юнацтва — «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».

25 квітня святкують:

  • Всесвітній день боротьби проти малярії (відзначається щорічно 25 квітня, починаючи з 2008 року. У травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ він був встановлений спільно з Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я).
  • Міжнародний День ДНК (встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу англійця Френсіса Кріка та американця Джеймса Уотсона під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот» та відкриттю подвійної спіралі ДНК).

Події 25 квітня:

1719 — вихід в Лондоні першого видання роману Даніеля Дефо «Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо».
1953 — утворено Київське вище інженерне радіотехнічне училище ППО (КВІРТУ ППО)
1956 — у СРСР скасовано закон, який карав в’язницею за прогули, введений в 1940 році.
1994 — указом Президента України було створено Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.