Шити по новому у Хмельницькому

25 Квітня 2017 17:00

У Хмельницькому будуть шити по-новому. Для цього відкрили центр сучасних швейних технологій та дизайну. Створили його  на базі Хмельницького центру професійно-технічної освіти у рамках державного пілотного проекту. Він дасть можливість здійснювати підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів швейної галузі регіону за сучасними технологіями. Якими саме, дізнавались наші журналісти

Вони вчаться правильно кроїти, шити, працювати із оверлком. Майбутні кравчині, чи не усі зізнаються, ази швейної справи переймали ще з дитинства в своїх матерів, тепер відточують майстерність.

Звідси виходять майстринями на всі руки, бо тут студенток навчають шити геть усе  – від постільної білизни – до зимових пальт, – кажуть у Хмельницькому центрі професійно-технічної освіти, на базі якого й створили центр сучасних швейних технологій та дизайну.

На його облаштування з державного бюджету виділили 330 тисяч гривень . За ці гроші купили нові швейні машинки, прасувальне обладнання та комп’ютерну техніку з програмним забезпеченням. Ось приміром – плотер. Пані Юлія пояснює, усі параметри  потрібно задати у спеціальній програмі  – за лічені хвилини можете отримати результат – готову викройку.

Юлія МЕЛЬНИК – викладачка

– Можна спочатку робити лекала, можна 3д модель на манекені 1.14 -17за кордоном всі швейні виробництва працюють за такими технологіями

У центі переконують, без роботи їх випускники точно не зостануться, бо працювати вчаться за сучасними технологіями, які використовують найбільші підприємства не лише в регіоні, а й в Україні та за кордоном. Тому найближчим часом відкриють двері не лише для  випускників 9-х та 11-х класів, а  вчитимуть азам швейної справи дорослих:  проводитимуть курси підвищення кваліфікації та перепідготовку незайнятого населення.

Евеліна ЦАРЬОВА – заступник директора  з навчально-виробничої роботи Хмельницького центру професійно-технічної освіти

– На підприємствах Хмельниччини дійсно не вистачає

– Довгострокове навчання д о10-ти місяців і буде також короткострокове

З кожним роком охочих вступати саме на робітничі спеціальності стає все менше, підтверджують і гості з міністерства освіти і науки України. Натомість такі центрі  – для того аби заповнити дефіцит кваліфікованих працівників у цій сфері.

Сергій КОВАЛЕНКО – начальник відділу  департаменту  професійної освіти Міністерства освіти і науки України

– Відчувається гостра нехватка таких кадрів і ось такі центрі повинні виправити таку ситуацію. Ми ставимо завдання не тільки навчати випускників шкіл, а й доросле населення .

Державну програму почали реалізовувати ще минулого року та виділили кошти на облаштування 25 таких навчально-практичний центрів сучасних швейних технологій і дизайну по всій країні.

Джерело: www.odtrk.km.ua