Запивати ліки: чим можна, а чим ні?

3 Травня 2017 13:30
Перед прийомом того чи іншого призначеного нам лікарського препарату ми обов’язково читаємо інструкцію, в якій є інформація про те, як правильно приймати даний препарат. Серед іншого в інструкції вказана і сумісність ліків з іншими препаратами. А ось інформацію про несумісність препарату з будь-якими харчовими продуктами, напоями в жодній інструкції ми не знайдемо. Тим не менш, це вкрай важливі відомості, адже поєднання несумісних між собою продуктів харчування і ліків може завдати шкоди нашому здоров’ю.

У принципі, довести до пацієнта ці відомості може й лікар, але не всі фахівці вважають це обов’язковим, а деякі самі бувають не в курсі справи. Тож, аби не зашкодити власному здоров’ю, в першу чергу, варто самостійно розібратися в цьому питанні.

Молоко – не найкращий засіб

Молоко та молочні продукти, а також йогурти знижують ефективність антибіотиків особливо тетрациклінової групи і хінолінів – препаратів для лікування інфекційних захворювань і хвороб статевої сфери, знеболюючих засобів. Запивати молоком можна тільки в деяких випадках препарати на основі індометацину, резерпін, мефенамінову кислоту – для захисту оболонки травного тракту від згубного впливу препарату. В інших випадках краще утриматися від вживання молока, якщо це прямо не вказано в інструкції до препарату.

Не запивайте пігулки чаєм і кавою!

Деякі люди запивають пігулки міцним чаєм або кавою, прагнучи таким чином перебити неприємний присмак у роті, що залишився від гірких ліків. Але ж цього категорично не рекомендується робити! Це пов’язано з тим, що речовина танін, яка міститься в напої, має здатність пригнічувати (знижувати швидкість хімічних реакцій або зовсім придушувати їхню дію) практично всіх лікарських препаратів. Чай і кава здатні спотворювати і зводити нанівець дію багатьох ліків, наприклад, заспокійливих і снодійних препаратів. Це пояснюється тим, що в каві та чаї присутній кофеїн, який збудливо діє на нервову систему людини. Не рекомендується також запивати чаєм залізовмісні препарати, дія яких спрямована на підвищення рівня гемоглобіну в крові. Дубильні речовини, що містяться в чаї, вступають у хімічну реакцію з залізом та утворюють важкорозчинні сполуки, які не засвоюються організмом, а тому лікувальний ефект від препарату зводиться нанівець. Запивати пігулки, що містять залізо, рекомендується злегка підкисленою водою – кисле середовище допомагає залізу всмоктуватися. Є група медикаментів, які найкраще розчиняються в лужному середовищі, тому рекомендується їх запивати мінеральною водою.

Небезпечні поєднання

Поєднання грейпфрутового соку з антидепресантами, оральними контрацептивами, антибіотиками, серцево-судинними препаратами та іншими аналогічними їм препаратами призводить до того, що депресія посилюється, ризик настання вагітності не знижується.

Крім того, грейпфрутовий сік може бути дуже небезпечним в поєднанні з такими препаратами, як гіполіпідемічні засоби, препарати для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, препарати для позбавлення шкідливого холестерину, антибіотики, гормональні препарати, противірусні, антидепресанти та дуже багато інших препаратів. Наслідки виражаються по-різному, але найбільш небезпечною є ниркова недостатність, що призводить до смерті.

Цитрусові соки не можна поєднувати з аспірином, це шкодить слизовій шлунково-кишкового тракту та викликає біль у шлунку.

Журавлинний сік протипоказано поєднувати з варфарином (лікарський засіб, що знижує згортання крові), так як у результаті відбувається передозування  та можуть виникнути кровотечі в шлунково-кишковому тракті. Краще взагалі не запивати пігулки соками.

Газовані напої несумісні з антибіотиками, заспокійливими засобами, препаратами для лікування хвороб суглобів, а також з антацидними препаратами, що зменшують кислотність травлення, тому що знижують ефект і створюють подразнюючу дію на слизову оболонку шлунку.

Алкоголь з ліками несумісний!

У поєднанні з лікарськими препаратами він перетворюється на отруту для організму. В пацієнта спостерігається почервоніння шкіри обличчя, аритмія та інші неприємні наслідки. Якщо вживати алкоголь з антидепресантами, з огляду на їхню протилежну дію наслідки можуть бути непередбачуваними, особливо для психіки пацієнта.

Лікарі вважають, що більшість пігулок і порошків потрібно запивати тільки кип’яченою водою. Причому вода обов’язково повинна бути теплою, оскільки в холодній воді препарати повільніше розчиняються та гірше всмоктуються.

У будь-якому випадку необхідно обов’язково ознайомитися з інструкцією з застосування препарату, можливими наслідками та ускладненнями, перш ніж запивати їх неправильною рідиною.

Джерело: www.marichkanews.com