Електронний квиток вже у Хмельницьких тролейбусах

11 Травня 2017 11:29

Сьогодні керівицтво Хмельницького комунального підприємства “Електротранс” офіційно презентувало оплату проїзду у тролейбусах за допомогою QR-коду та мобільного додатку Приват24.

Фото Віталія Тараненка

Фото Віталія Тараненка

Фото Віталія Тараненка

Фото Віталія Тараненка

За словами директора КП Віктора Паламарчука, цією послугою, яка тимчасово працює протягом двох тижнів, уже скористалося близько 100 пасажирів. У кожному тролейбусі наразі розміщено по 5-6 плакатів з QR-кодами.

Користуватися новацією від ПриватБанку досить легко: для цього усім клієнтам банку потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток Приват24. З його допомогою відсканувати QR-код, зображений на спеціальних стікерах в громадському транспорті. Під час поїздки оплачений квиток потрібно буде «закомпостувати» прямо в смартфоні та пред’явити кондуктору або контролеру.

Паламарчук запевнив, що з кондукторами вже проведені роз’янювальні бесіди, а тому жодних питань не виникатиме до пасажирів, котрі обирують цю систему розрахунку за проїзд.

Директор Південно-Західного регіонального управління Приватбанку Юрій Браніцький наголосив, що ця послуга матиме відповідний ступінь захисту, що унеможливіть зловживання. Зокрема, фукція таймінг дасть змогу відстежувати “життя” одного квитка: діючий квиток зеленого кольору через кілька хвилин матиме чорно-біле зображення, що свідчитиме про його використання.

Банкір також додав, що спеціалісти Приватбанку розробили механізм використання мобільного додатку Приват24 для клієнтів інших фінансових установ.

Міський голова Олександр Симчишин пояснив, що цією новітньою технологією хоче популяризувати комунальний транспорт серед молоді.

“На сьогодні у тролейбусах – найдешевший проїзд. Зважаючи, що молодь має можливість оплатити проїзд за допомогою смартфонів, хочемо, аби вони активніше долучалися до поїздок тролейбусами”, – сказав мер.

Мер показав, як користуватися оплатою проїзду за допомогою QR-коду. Фото Віталія Тараненка

Мер показав, як користуватися оплатою проїзду за допомогою QR-коду. Фото Віталія Тараненка

Градоначальник зауважив, що наразі QR-коди розклеїні у салонах нових тролейбусів, де є фунція бездротового Інтернету WI-FI. У решти транспортних засобах також планують їх розмістити, однак там скористатися цією послугою зможуть пасажири, які матимуть мобільний Інтернет.

Хмельницький став 10 містом в Україні, де впроваджено у дію електронний квиток у транспорті. Вперше він запрацював на початку цього року у Львові.

Як відомо, 7 травня в Україні набув чинності закон про введення електронного квитка в міському пасажирському транспорті.

Закон надає повноваження органам місцевого самоврядування впроваджувати автоматизовані системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності і самостійно визначати порядок їхнього функціонування, а також затверджувати правила користування міським пасажирським транспортом.